Michel Tornéus: Jag är inte dum i huvudet

Tornéus tror på VM-final men tänker inte riskera något inför OS

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Michel Tornéus
SPORTBLADET

Peking. Färre hopp än någonsin inför ett VM-kval.

Men ändå tror Michel Tornéus på att nå sin första VM-final.

– Just nu skulle jag säga att jag är 95 procent, säger han.

PROGRAM: Så avgörs VM dag för dag

En stor del av svenska landslaget hade i dag pressträff på Kuntai Hotels takterass. En efter en fick de sitta på presspodiet och svara på några korta frågor inför de individuella intervjuerna. Sist ut var Michel Tornéus och innan ens första frågan kom utbrast han:

– Helvete vad varmt det är!.

Svår uppgift att bestrida med 38 grader och sol. Men värmen är inget som bekymrar svenskhoppet inför kvalet. Under en säsong när han knappt kunnat tävla, och än mindre träna med maxinsats, har det funnits andra saker att tänka på. Men med tre dagar till VM-start är han klart mer positiv än tidigare under året:

– Det känns bra, det ska bli jävligt kul att få tävla, om jag helt spontant ska säga något så gör det verkligen det. Det ska bli spännade, det kan låta klyschigt men det ska bli kul att gå ut och tävla.

”Inte optimalt för mig”

Ibland inför mästerskap kan det blir jobbigt, men nu känner jag att det är en ny sits att komma ut i som ska bli grym.

Sedan 8,07 i medvind på SM har Tornéus bara gjort ett hoppass på kort ansats och för att vara säker på att kvala krävs 8,15 på måndag.

– Det är en hård kvalgräns, men mitt fokus är bara på att bli topp 12. I vanliga fall kan man tänka på om man med säkerhet kan sätta kvalet i första hoppet. Nu tänker jag bara på topp 12.

Det enda som oroar lite är chansen att återhämta sig för en eventuell final på onsdag.

– Det är inte optimalt för mig, jag brukar vara bra på det, men inte i det här fallet.

Du ser ingen risk med att försöka?

– Nej. Skulle det vara något så kommer folk att säga åt mig, jag är inte dum i huvudet. Det är nästa år jag har fokus på. Säger de att det inte funkar så är det inte mer än så.  Men sen tror jag att det kommer funka.

GUIDE: De är Sveriges största hopp i VM.