"Känns patetiskt att öppna så långsamt"

Nilsson ändå nöjd efter tuffa maratonloppet

1 av 3 | Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Tung start – men nöjd Nilsson i mål.
SPORTBLADET

Peking. David Nilsson fick det ”helvete” han räknade med.

Ett tag var han så långt efter i maratonloppet att slutbilen låg framför honom.

– Det var nästan som tråkigast i början för de hann plocka bort min sportdryck och sätta fram vatten för motionärerna som sprang milen, säger han.

David Nilsson hade inga höga förväntningar på dagens VM-start. Sjukdomar och skador har avlöst varandra den sista månaden.

–  Det börjar nästan blir ­lite löjligt med tanke på hur mycket som bara gått tvärt emot hur man vill att det ska gå. Men nu är jag här och nu känns det som jag kommer kunna genomföra loppet. Men jag har aldrig varit så dåligt förberedd, sa han inför loppet.

Redan från start var målet tydligt, han skulle i mål – oavsett hur långt före de övriga var. Och de stack i väg direkt.

– Jag var tvungen att tagga ner innan, det här blev till och med tråkigare än en vanlig tävling. Det känns ju patetiskt att öppna så lugnt, men jag var tvungen att göra det, säger Nilsson.

”Jag är väldigt nöjd”

Men svensken hamnade så långt efter att till och med slutbilen som ska ta kön i loppet tappade bort honom.

– Det är jobbigt att springa själv. Det var nästan som tråkigast då i början för de hann plocka bort min sportdryck och sätta fram vatten för motionärerna som sprang milen. Ett tag tror jag inte ens slutbilen var bakom mig, säger han.

Efter att ett stort antal löpare brutit fick han slutbilen bakom sig igen och från 35 kilometer in i mål plockade han sex placeringar till en slutlig 36:e plats av 68:a startande. Tiden blev 2.31,24 vilket var knappa 19 minuter efter segraren Ghirmay Ghebreslassie från Eritrea.

– Jag är väldigt nöjd. Sen kunde ju förberedelserna inte varit sämre. Jag har inte varit i så här dålig form på många år, men jag slog ändå flera bra löpare.