Farah vann efter anklagelserna

Mäktig spurt gav stjärnan guldet

Foto: TT
SPORTBLADET

PEKING/STOCKHOLM. Mo Farah har haft en turbulent tid med dopningsanklagelser mot sin tränare Alberto Salazar.

Men stjärnan vann 10 000 meter – och tog sjätte raka guldet.

– Den här betyder mycket, det har inte varit lätt i sommar, säger han till Sportbladet.

Sommaren har varit tuff för världens största långdistansstjärna Mo Farah. Det var i början av juni som BBC kom med uppgifter om att Farahs tränare Albero Salazar dopat flera av brittens träningskamrater i Oregon, bland andra världslöparen Galen Rupp.

Det har aldrig funnits några bevis för att Farah skulle vara dopad, men misstankarna har väckt frågor.

Storstjärnan gick själv ut och redovisade sina blodvärden inför VM för att bevisa sin oskuld.

Ökade på slutet

Men turbulensen verkar inte ha påverkat Farah nämnvärt. Stjärnan, som inte har förlorat i ett stort utomhusmästerskap sedan 2011, var med i täten tillsammans med fem andra på näst sista varvet. På det sista försökte sig Farah på ett ryck, bara kenyanerna Geoffrey Kamworor och Paul Tanui orkade följa. Men sista 150 meterna gjorde Farah ytterligare en tempoväxling och vann.

– Ja jag visste att det skulle gå snabbare och snabbare, man kan inte stanna för vatten när de ökar farten. På sista varvet var det nära, då trodde jag att jag slarvat bort det, säger Farah som var nära att trilla.

– Jag snubblade till… Jag försökte gå runt, men då slog Geoffrey i mitt ben. Men jag lyckades ta mig runt och gå upp i ledningen.

Det har varit en turbulent sommar för dig med allt kring din tränare Alberto Salazar, gör det den här segern skönare för dig?

– Den här betyder mycket, det har inte varit lätt i sommar. Men du kan bara kontrollera det du gör själv, jag kan bara göra jobbet. Och träningen har gått bra.

– Men så klart betydde det mycket för mig att vinna i kväll.

Guldet är Farahs sjätte raka på 10 000 meter, vilket skriver in honom i historieböckerna.