Borta från guldet efter galet drama

1 av 4 | Foto: Foto: AFP
SPORTBLADET

PEKING. Katarina Johnson-Thompson, 22, hade slagläge på guldet i sjukampen men efter ett galet drama i längdhoppet fick hon tre röda flaggor och noll poäng.

Den sista efter flera minuters domargranskning och protester från brittiska laget.

Foto: Foto: Bildbyrån
Klüft gjorde två övertramp i VM 2003 – sen räddade hon allt i sista.

Inför andra dagen i sjukampen så var det dubbelt brittiskt i toppen. Olympiska mästaren Jessica Ennis-Hill ledde före supertalangen Katarina Johnson-Thompson. Johnson-Thompson är en av världens bästa längdhopperskor och hade planer på att i dagens första gren på allvar blanda sig i guldstriden.

Men så kom ett övertramp.

Och ett till.

Sen stod hon där i samma läge som Carolina Klüft gjorde i Paris 2003, med pressen på att lösa ett bra hopp i sista för att ha chansen.

Drog tillbaka egen protest

Hoppet var långt mycket längre än alla andra i tävlingen, men någon vit flagga kom inte. Inte någon röd heller.

På repriserna kunde man se hur brittiskan var uppe och nosade med främre delen av skon på plastelinan. Domarna granskade, pratade med 22-åringen – men inget beslut kom.

I över tre minuter dividerade man innan den röda flaggan till slut kom upp och guldhoppet gick upp i rök.

En ganska samlad Johnson-Thompson tog sin grejer och lämnade arenan.

Efteråt valde det brittiska laget att lämna in en protest, men enligt IAAF drog man tillbaka den efter att ”ha sett alla bevis”. Beviset torde vare märket i plastelinan.

Brittiskan valde att inte kommentera hoppet utan tänker fortsätta tävlingen med spjut och 800 meter. Enligt Guardian måste hon göra det om det inte finns en medicinsk anledning och hon vill ställa upp i det individuella längdhoppet senare under VM.