”Hon fick panik”

Aregawi bytte tränare – mitt under säsongen

Foto: JIMMY WIXTRÖM
SPORTBLADET

Peking. Abeba Aregawi är i final på 1 500 meter, men är långt ifrån att vara guldfavorit.

Nu kan Sportbladet avslöja en tidigare okänd detalj om svenskans struliga säsong. Mitt under pågående ­säsong lämnade hon ­abrupt sin nya coach, ex-stjärnan Bram Som.

– Hon fick panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska tränare, säger managern Jos Hermens.

Abeba Aregawi kommer in i Fågelboet i eftermiddag som regerande världsmästare. Men efter försök och semifinal finns det inte mycket som talar för att svenskan kommer ha den titeln när hon lämnar arenan. Storfavoriten Genzebe Dibaba, Europamästaren Sifan Hassan och kenyanskan Faith Kipyegon ser alla ut som hetare medaljkandidater.

Störts av skador

Aregawi kämpar med formen efter att ha dragits med skador i rygg och baksida lår under säsongen. Men det finns fler saker som har stört svenskans uppladdning.

När hon i vintras återvände till Etiopien och Addis Abeba fick hon också en ny tränare, den holländske Europamästaren på 800 meter Bram Som.

Men det samarbetet brast tidigt i somras.

– Hon missade en hel del grundträning i vintras på grund av skada och när det inte gick som hon hoppats i början av säsongen fick hon lite panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska coach, säger Jos Hermens, en av världens absolut mest framgångsrika managers.

Han menar att röran som blivit kring Abebas träningssituation mycket väl kan ha påverkat henne under säsongen. Han vill inte slå fast att en ny coach är lösningen men medger att situationen måste förändras.

– Personligen tycker jag inte det är en ideal situation. Vi måste utvärdera vad det finns för svagheter och vad som kan ändras. Hon behöver en bättre grundträningsbas och mer styrketräning, särskilt för bålen. Det är en mix som måste ses över, säger han.

Kvar i Addis Abeba

Jos Hermens är dock övertygad om att bästa platsen för satsningen är just i Addis Abeba.

– Ja, det är bäst. Man förlorar för mycket aerob kapacitet på att träna på havsnivå. Men träningen som görs där kan definitivt ses över, säger han.

FAKTA

De måste Abeba slå i finalen på 1 500 M

Genzebe Dibaba, Etiopien: Allt annat än seger för Dibaba är en sensation. Slog ett ”omöjligt” kinesiskt världsrekord tidigare i somras och har allt som löpare.

Sifan Hassan, Nederländerna: Slog Abeba på EM i fjol och har varit vass även i år. Hängde med Dibaba länge i världsrekordloppet och har en bra spurt.

Faith Kipyegon, Kenya: Har precis som Abeba Aregawi haft problem med skador. Valde dock att stanna med coachen som Aregawi ratade och ser nu ut att vara i toppform igen.

Jennifer Simpson, USA: Har inte sett superhet ut i kvalrundorna men när det är final är Jenny­ Simpson ett beprövat kort. Vann VM 2011 efter ett taktiskt perfekt lopp.