Vann guld – trots oväntat toabesök

Nöden har ingen lag – men stoppet var guld värt

1 av 5 | Foto: Bild: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

Peking. Matej Toth dominerade herrarnas 50 kilometer gång från start till mål.

Han hann till och med att slinka in på ett toabesök under pågående tävling.

– Det var första gången på tävling, säger han.

Redan från start var det tydligt, världsettan Matej Toth, Slovakien, hade bestämt sig för att sätta fart på herrarnas 50 kilometer gång. Redan vid fem kilometer hade han ryckt ifrån klungan och sen drygade han bara ut sin ledning. Vid 30 kilometer var den uppe i säkra 1,09.

Men så tappade han plötsligt cirka 20 sekunder.

"Viktigt att öva”

Tittade man på steget så såg han inte tröttare ut, men förklaringen kom på tv:s reprisbilder.

Plötsligt vek nämligen Toth av till en av de utplacerade toaletterna längs med banan. Ett riktigt snabbt stopp senare var han ute i fortsatt ledning.

– Ja, det var första gången i mitt liv på tävling. Men under träning är det normalt. Jag visste att jag förlorade 20-25 sekunder men efter det kändes det mycket bättre. Det var därför jag ökade farten efter stoppet, säger han.

Du var snabb har du övat?

– Ja, det är viktigt, haha.

Efter nödstoppet ökade han som sagt farten och i mål var vann han ett historisk slovakiskt gångguld helt överlägset. Tiden 3.40,32 var hela 1 minut och 44 sekunder före Australiens Jared Tallent. Trea slutade japanen Takayuki Tanii.

– Det känns fantastiskt. Det är eufori! Jag visste att jag kunde vinna en medalj, men 50 kilometer är väldigt tufft, säger Toth.

LÄS MER: Svenskfiaskot: ”Det är bara skit”