Svensk pallplats i Peking: "Surrealistiskt”

1 av 3 | Foto: Foto: Getty
Gunnar Durén, till vänster, är inomhusvärldsmästare på 800 meter för veteraner.
SPORTBLADET

Peking. Äntligen! En svensk topp tre i Fågelboet.

Låt vara att det var veteranen Gunnar Durén, 52, som fixade det i ett uppvisningslopp.

Det förtog inte upplevelsen på banan.

– Det var surrealistiskt, säger han

Om inte Daniel Ståhl står för tidernas skräll i dag så kommer svenska truppen lämna VM i Peking medaljlösa.

Men en liten tröst i den bedrövelsen kom inför lördagens finalpass när veteranherrarna på 50 år och äldre sprang ett uppvisningslopp på 800 meter. Svenske inomhusvärldsmästaren för veteraner, Gunnar Durén, tog nämligen chansen att springa in som tvåa inför ett nästan fullsatt, skrikande, Fågelbo på tiden 2.03,41

Efteråt var han lyrisk.

– Det var surrealistiskt, man tänker att det ska vara det och det är det. Helt overkligt. Att jag springer där inne, på den här arenan under ett VM, jag tror inte ens jag drömt om det. Jo kanske förresten när jag var liten grabb, men inte att jag skulle göra det när jag var 52, säger han.

”Som en gammal bil”

Friidrotten tog Gunnar Durén upp för nio år sedan när barnen började träna. Sedan dess har han tävlat både nationellt och internationellt. Men aldrig på en tävling som liknade den här.

– Normalt sett springer jag vanliga tävlingar, i C- och D-heat med 16-åringar. De byts ut när de blir bättre medan jag i bästa fall håller mig kvar i samma heat året efter, säger han.

Men du rekommenderar folk att börja med veteranfriidrott?

– Ja verkligen. Det är som att köra ut en gammal bil ur garaget hos återförsäljaren, den har aldrig körts. Gamla grejer, men vi är inte slitna när vi är 50 som många andra som haft aktiva karriärer tidigare.

Har man dessutom talangen så kan vissa kvällar bli minnesvärda.

– Ja, det här var verkligen en helt otrolig upplevelse, säger Gunnar Durén.