Bolt sprang hem guldet – USA diskat

Justin Gatlins USA diskades efter överväxling

Foto: Foto: Reuters
En selfie efteråt – såklart.
SPORTBLADET

PEKING/STOCKHOLM. Justin Gatlins USA firade silvret på stafetten – innan de fick reda på att de diskvalificerats.

Usain Bolt hade samtidigt svårt att sluta njuta av sitt tredje guld.

– Folk sa att jag var slut, borta och inte skulle ha en chans. Därför är jag glad att jag fick visa att jag fortfarande är nummer ett, säger han.

Det var mästerskapets tredje duell mellan USA:s Justin Gatlin och Jamaicas Usain Bolt.

Även om de båda sprintgiganterna inte ens löpte samtidigt i dagens 4x100-stafett.

Justin Gatlin gjorde en stark andrasträcka och efter två riktigt dåliga växlingar av Jamaica, hade USA ett litet grepp om guldet.

Överväxling

Men på den avslutande sträckan, där Jamaica hade Usain Bolt, gav USA bort guldet innan den ens hade startat.

Tyson Gay och Mike Rodgers växling var nämligen usel och efteråt konstaterades det att de växlat över då Gay missade att lämna över staven i tid. Då hade USA redan hunnit fira silvret i några minuter.

Kina med silvret

Usain Bolt kunde ohotat springa hem guldet till Jamaica med tiden 37,36. Guldet var hans tredje under mästerskapet.

– Det här är ett av mina bästa mästerskap någonsin. Definitivt det svåraste med tanke på hur säsongen sett ut och alla som tvivlat på mig. Men det går aldrig att räkna ut Usain Bolt. Det har jag visat nu, säger han.

Varför var det ditt svåraste VM?

– Jag var skadad, jag visste inte om jag skulle hinna komma i form. Folk sa att jag var slut, borta och inte skulle ha en chans. Därför är jag glad att jag fick visa att jag fortfarande är nummer ett. Det är alltid lätt att jaga. Det är inte lika lätt att vara jagad, säger han med tanke på att Justin Gatlin var favorit både på 100 och 200 meter.

Ska du festa?

– Det får vänta tills jag kommer tillbaka till London. Peking är för farligt för mig. Det är nästan ingen som pratar engelska och går jag ut och kommer vilse finns ingen att fråga om vägen hem.

I stället för 3 guld – 3 silver i duellen mellan Bolt och Gatlin får amerikanen, som var överlägsen under säsongen, lämna mästerskapet med "bara" två silver.

Värdnationen Kina knep överraskande silvret. Kanada tog brons.