Ståhls succévapen – hjälp från psykolog

"Det är mycket skratt”

Foto: TT
SPORTBLADET

Peking. Daniel Ståhl har gått från en tung ettårsperiod till VM-femma.

En av nycklarna har varit en idrottspsykolog han jobbat med genom SOK.

– Oh ja, det är mycket hjälp. Det är bara diskus nu. Det är inte liv och död, säger han.

Daniel Ståhl slog igenom över en natt när han som 21-åring kastade världsårsbästa 66,89 förra våren. Ett plötsligt medaljhopp på EM i Zürich.

Men i stället för medaljjakt där blev sommaren tung, EM slutade med misslyckat kval och sedan fortsatte det med ytterligare ett tungt landslagsuppdrag i början av året när han nollade i lag-EM.

Men Daniel Ståhl tog sig till VM som en av de absolut sista och väl här slutade det med en skrällartad femteplats i VM-finalen.

– Bara att få bli uttagen till VM var ett mirakel, som Daniel Ståhl själv konstaterar.

Tänkte att det var Stanley Cup-final

Att han nu lyckats vända den svajiga säsongen till att vara bäst när det gäller har flera anledningar. Inför kvalet berättade Spårvägenkastaren att han börjat gå ner några av de extra kilo han gått upp under vintern och den mentala biten har han också kommit till rätta med tack vare egen erfarenhet och hjälp av en av SOK:s idrottspsykologer.

– Förra året var allt så nytt med media, jag fick sådan press på mig själv. Jag tänkte att gå in på EM var som en Stanley Cup-final, men det är det inte. Ni är vanliga människor och så … men då var media väldigt stort för mig. Jag älskar ju att vara i media. Men det gav mig press på mig själv och då ville jag ännu mer och ännu mer och då gick jag in i väggen, säger Ståhl.

”Sa att jag redan tagit medalj”

Just att skruva ner förväntningarna och betydelsen har hans mentala rådgivare hjälpt till med.

– Min psykolog sa att ”du har redan tagit en medalj för mig, det gör inget om du inte blir uttagen”. Så blev jag uttagen i sista minuten. Sen var finalen bara bonus. Det var en revansch från Zürich, säger Ståhl som gillar mötena med psykologen:

– Det är tävlingsmoment och träningsmoment och hushåll och så. Det är riktigt kul. Det är mycket skratt på de där mötena, säger han.