Gatlin släpper hemliga brev efter hatet

Justin Gatlin vill bli kvitt sin egen historia – läcker ångerfulla brev till pressen

Foto: TT
Justin Gatlin (höger) går förbi BBC:s medarbetare Phil Jones under VM.
SPORTBLADET

Under VM målades han upp som det "onda" i kampen mot det goda inför en hel värld.

Justin Gatlin är innerligt trött på stämpeln och läcker nu flera gamla okända brev där han tar avstånd från sin mörka bakgrund – i hopp om att världens ska visa sig mänsklig tillbaka.

Justin Gatlin lämnar VM i Peking med två silver, efter att ha fått ge sig mot Usain Bolt både på 100 och 200 meter.

– Jag är ändå nöjd. Usain Bolt visade att han är bäst när det gäller och jag kom aldrig upp i min verkliga kapacitet. Men jag tycker jag fick chansen att visa världen att jag är en människa, sa han i går.

Den före detta dopade amerikanen har fått utstå hård kritik för sina två tidigare domar – samtidigt som han försökt vara så tillgänglig som möjligt i ett försök att bli kvitt sitt förflutna.

"Stor ånger"

När tävlingarna nu är slut väljer Gatlin och teamet runt honom en ny strategi för att få världen att ändra sin syn på amerikanen.

De släpper tidigare okända mejl skickade till Internationella friidrottförbundet (IAAF) som avslöjar hur Gatlin bett om ursäkt för sina brott och samarbetat med amerikanska antidopningsutredare.

Ett av de brev, som exklusivt släppts till The Guardian, visar att Gatlin 2010 skrev ett brev till IAAF där han beskriver sin "stora ånger" över dopningen åren tidigare. I brevet skriver amerikanen också att han är fast besluten om att sona sina brott genom att arbeta för att främja anti-dopningen inom idrotten och lära ungdomar att ta sitt ansvar.

Han påminde också IAAF om sitt "unika och omfattande" samarbete med amerikanske utredaren Jeff Novitzky, som senare hade en avgörande roll i avslöjandet runt dopade Lance Armstrong.

"Hjälpa ungdomar"

I ett brev, som var adresserat till IAAF:s dåvarande ordförande Lamine Diack och viceordförande Sergej Bubka skrev Gatlin:

– Jag är väldigt ångerfull. Nu fortsätter min uppgift som god förebild och mentor för unga friidrottare. Jag ska hjälpa de att undvika riskerna och skammen, både den personliga och offentliga, som kommer med dopningen.

I den här ångerfulla stilen fortsätter breven, som The Guardian refererar till.

Anledningen till att breven offentliggörs först efter VM, berättar Gatlins team, beror på att sprintern ville lägga all fokus på det sportsliga under mästerskapet.

Fick hård kritik från BBC

Att breven till IAAF släpps nu kan ses som ett svar på den tunga kritik som kom från BBC, som Gatlin sedan valde att bojkotta under mästerskapet.

– Han har fått en möjlighet att komma tillbaka till sporten men har inte gjort någonting – noll – för att försöka få publiken att förstå hans situation. Han har inte ens sagt: Jag är emot dopning inom idrotten, diskuterade kommentatorerna Michael Johnson och Steve Cram.

Gatlins team berättar också att de är irriterade på IAAF, som de inte tycker har gett det stöd till amerikanen som han har behövt – trots att de känt till hans ånger och vilja att förändra.

Tidigare i sommar gick nye ordföranden Sebastian Coe ut och sade att bara själva tanken på ett VM-guld till Gatlin fick honom att må illa.

Det har fått agenten Renaldo Nehemiah att rasa.

– När folk säger att han aldrig bett om ursäkt svarar jag att 'du har inte gjort din hemläxa'. Och IAAF, som vet det, och aldrig sagt något, är jag väldigt besviken på. Justin har bett om ursäkt. Vad mer ska han göra? Åka till varenda land och säga förlåt?