Nya IVM-regeln: ”Jättekonstigt”

Tornéus en av de som påverkas

Foto: Bildbyrån
Michel Tornéus har inte bestämt om han ska vara med i inne-VM.
SPORTBLADET

Friidrotts-VM blir utan många stora världstjärnor.
Nu kan fler nobba mästerskapet på grund av nya regler.
– För tävlingens del tycker jag att det är ganska tråkigt, säger Karin Torneklint förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget till Sportbladet.

Inför OS i Rio är det många friidrottare som nobbar inomhus-VM för att lägga allt fokus på det största mästerskapet: OS.
Nu kan fler hoppa av IVM av ytterligare anledningar: nya regler vid hoppgrenarna och kulstötning. I längdhoppet samt tresteget kommer alla hoppare ges final och därmed utgår kvalet. Alla hoppare får tre hopp, likt tidigare, sedan får de åtta bästa hopparna två hopp till. Därefter görs ännu en rensning och endast fyra hoppare får göra ett sista hopp.
– För tävlingens del tycker jag att det är ganska tråkigt, jättekonstigt. Det är ju några hoppare som brukar få till det i sitt sista hopp och det är ju lite det som är charmen med idrotten, säger Karin Torneklint, förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget till Sportbladet.
Samma regler gäller vid kulstötningen på inne-VM.

”Har inte bestämt mig”

En som drabbas av regeländringen är Michel Tornéus som ännu inte vet om han kommer delta i mästerskapet.
– Helt ärligt så har inte bestämt mig för om jag kommer att tävla inomhus överhuvudtaget. Jag kommer att bestämma mig efter årsskiftet när jag vet hur träningen går, säger Tornéus till SportExpressen.
– Det är ett helt annat sätt att köra reglerna på. Jag har inte varit med om det förut, förutom på lag-EM en gång. Jag tycker att det tar bort lite, fortsätter han.