Nya skandalen: 26 misstänks dopade

Kravet från Italien: Två års avstängning

Andrew Howe, bilden till vänster och Fabrizio Donato, inringad, är några av de misstänkta.
SPORTBLADET

En ny dopningsskandal rullas upp i Italien.

26 utövare misstänks ha fuskat med dopningskontroller – en av dem är Andrew Howe, som tränas av svenske Yannick Tregaro.

– Jag behöver mer information innan jag uttalar mig, säger Tregaro till Sportbladet.

Dopningsskandalerna inom friidrotten har duggat tätt på senare tid.

Nu skakas italiensk friidrott av en ny härva.

Landets förbund (CONI) misstänker att 26 av deras utövare kan ha varit dopade då de ska ha missat – och i vissa fall vägrat – att testa sig.

”Behöver mer information”

I listan över misstänkta finns Fabrizio Donato, som vann brons i tresteg i OS 2012, Alex Schwazer, som tog guld i gång i OS 2008 och Andrew Howe, som tog silver i längdhopp i VM 2007 och som tränas av svenske Yannick Tregaro.

– Jag har varit i kontakt med Andrew nu på kvällen och han bedyrar sin oskuld. Det känns som att hela grejen fortfarande är väldigt luddig så jag vill vänta med att uttala mig, säger Tregaro till Sportbladet.

Hur reagerade du när du hörde om detta?

– Jag vill inte dra på några större växlar ännu eftersom jag inte vet exakt vad som har hänt. Men generellt är det ju så att alla förbund börjar se över sina rutiner nu när fler dopningshärvor har rullats upp och det ställer jag mig väldigt positiv till. Vi vill alla tävla på lika villkor.

Vad har Andrew sagt till dig?

– Jag tror inte ens att han känner sig anklagad för att ha fuskat. Vad jag förstår handlar det här om ett systemfel i de italienska kontrollerna. Men som sagt, jag behöver mer information innan ja uttalar mig, säger Tregaro.

Slår ifrån sig

Samtliga 26 misstänkta nekar till att ha gjort sig skyldiga för dopning och hävdar att det skett ett ”administrativt” misstag, skriver AP. De utreds just nu av italienska antidopningsorganisationen Nado-Italia och ska höras i CONI:s antidopningsdomstol.

En dom väntas komma efter årsskiftet.

ARTIKELN HANDLAR OM