”Jag är jättetaggad på att möta Dafne”

Uppladdningen inför Rio: drömduell

Foto: TT
Dafne Shippers och Dina Asher-Smith möts igen.
SPORTBLADET

Dafne Shippers och Dina Asher-Smith har under året levererat som aldrig förr på den kvinnliga sprintsidan. Nu ställs de mot varandra på Indoor Grand Prix i februari.
– Jag är jättetaggad på att möta Dafne, säger den brittiska sprintdrottningen Asher-Smith till IAAF.

Dafne Shippers, 23, och Dina Asher-Smith, 19: två av Europas snabbaste kvinnor ställs mot varandra ännu en gång. Förra gången var i årets VM-final, då tog Shippers hem guldet på 200 meter och Asher-Smith slutade på en femteplats. Under årets EM i Prag sprang båda 60 meter där brittiskan ännu en gång fick se sig slagen av Schippers.
Tidmarginalen? Tre hundradelar.
Nu, nästan precis en månad innan IVM i Portland möts rivalerna på 60 meter i Glasgows Indoor Grand Prix 20:e februari.
– Att sätta nytt europeiskt rekord 21.63 på 200 meter i Peking var en enorm vinst för mig. Jag tänkte ”om jag klarar detta kan ingenting stoppa mig från att göra det igen i Rio”. Nu är jag ännu mer taggad på att springa bra, speciellt i Glasgow där atmosfären alltid är elektrisk, säger Dafne Schippers till IAAF.

"Jättetaggad på att möta Dafne"

Dafne Schippers har länge förknippats med sjukamp. 2013 tog hon sin första internationella mästerskapsmedalj vid VM i Moskva, det nya nationsrekordet 6477 räckte till brons.
På VM i Peking sprang hon hem silvret på 100 meter på tiden 10.81 och blev därmed den första nederländska kvinnan att ta sig till en VM-final och ta sig under elva sekunder på 100 meter.
Under samma mästerskap tog hon guld på 200 meter på dundertiden 21.63.
Hon blev därmed fjärde snabbaste kvinnan genom tiderna. 

Schippers ställs nu mot den brittiska juniorvärldsmästaren på 100 meter från 2014. 19-åringen innehar även det brittiska rekordet för damer på både 100- och 200 meter. Hon blev, precis som Schippers första kvinna för sitt land att springa under 11 sekunder på 100 meter (10.99).

–2015 har varit ett speciellt år för mig och jag kan inte vara lyckligare. Nu blickar jag framåt och jag är jättetaggad på att möta Dafne i Glasgow. Atmosfären i Glasgow kommer bli helt fantastisk och en bra start på 2016 är viktigt för mg för att vara redo för OS i Rio, säger Asher-Smith till IAAF.
Under 2015 sprang Dina Asher-Smith som bäst 7.08 på 60 meter. Dafne Schippers toppade världsrankningen tillsammans med Murielle Ahouré på tiden 7.05.