Han ska springa maraton i rymden

”Satsar inte på personligt rekord”

SPORTBLADET

Han kommer bli den första britten i rymden. Men det är inte det mest anmärkningsvärda med resan.

Nu satsar astronauten Tim Peake på att springa London Marathon.
I rymden.

Tim Peake är löpare och astronaut. Att kombinera arbete med träning kan ibland ses som jobbigt och tidskrävande.
Tänk dig att kombinera löpning och rymden. En som tänkt en hel del på just den kombinationen är britten Tim Peake.

Sedan tonåren har Peake varit en flitig löpare. 1999 sprang han London Marathon på tiden 3:18:50. Nu blir han först att springa the Digital Virgin Money London Marathon på den internationella rymdstationen. Digital Virgin Money London Marathon är en interaktiv och virtuell upplevelse som gör det möjligt för alla löpare oavsett var man befinner sig på planeten - eller i rymden - till att uppleva och springa maratonloppet.

Se jorden från rymden

Peake kommer att springa tillsammans med de 370000 deltagarna i loppet, "enda" skillnaden är att Peake springer i rymden. Peake kommer att springa 36.2 engelska mil på ett löpband som kretsar kring jorden. Starttiden är 10:00 engelsk tid, samma tid som jordens deltagare startar i Greenwich, England. För att få loppet att likna London Marathon på något vis kommer Peake att bära en sele som binder honom till löpbandet och därmed får bort tyngdlösheten. Peake kommer även kunna se de andra deltagarna och banan på jorden på en skärm på löpbandet.

En av anledningarna till att britten väljer att springa detta lopp är för att marknadsföra organisation ”The Prince Trust” som hjälper personer i åldrarna 13-30 att komma in i arbetslivet samt få utbildning och börja träna.

– Det jag ser mest fram emot är att jag fortfarande kommer kunna se alla nere på jorden. Jag kommer att springa med ipaden och se mig själv springa på gatorna i London, samtidigt som jag kretsar runt jorden, 400 kilometer ovanför ytan, säger Peake till Athletics Weekly.

Inget personligt rekord

Men att slå något personligt rekord satsar han inte på då hans medicinska team vid den europeiska astronaut centret i Köln, Tyskland hela tiden kommer se till att britten springer försiktigt. Detta för att garantera att han behåller sin optimala form till när han ska återvända till jorden, åtta veckor senare.
– Jag tror inte att jag kommer sätta något personligt rekord. Jag har satt mitt mål på någonstans mellan tre och en halv till fyra timmar, säger Peake till Athletics Weekly.

Tim Peakes rymduppdrag inleds den 15 december i Baikonur, Kazakstan. Ett halvår och ett maraton senare återvänder han till jorden den 5 juni.

Fotnot: London Marathon äger rum den 24 april, 2016.