Stefan Holm med på prestigefylld lista

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Sju svenskar tar plats på topp tio när några av världens mest meriterade friidrottsstatistiker tagit fram världens genom tiderna bästa i alla grenar.

Stefan Holm är nia och nöjd över det – men lika förvånad när han hör att höjdkollegan Kajsa Bergqvist inte får en plats.

– Inte Kajsa!? I min värld är hon given, säger han.

Normalt sett är statistiklistor i friidrott enkla och raka. Den som hoppat högst, kastat längst eller sprungit snabbast är bäst. Men den svenska friidrottsstatistikern Jonas Hedman har tillsammans med brittiska kollegorna Richard Hymans och Peter Matthews försökt komplicera bilden.

I boken "Worlds Greatest in Athletics” har man förutom de klassiska statistiklistorna rankat de tio bästa i varje gren baserat på hela karriärens meritlista. OS-guld vägs mot världsrekord, enstaka toppresultat mot flera år av jämnhet och epoker jämförs mot varandra.

Klüft bäst placerad

När allt detta stötts och blötts hittar sju svenskar in på de merittunga listorna.

Högsta placerad är Carolina Klüft med sin andraplats i sjukamp bakom Jackie Joyner-Kersee. Bästa grenen är dock herrarnas höjd där Patrik Sjöberg är trea och Stefan Holm tar plats som nia. En plats världens kanske nördigaste höjdhoppsälskare gärna tar.

– Det är en ära att vara med på topp tio. Jag vet inte om den snart uppdateras med Bohdan Bondarenko och Mutaz Essa Barshim, de kan nog vara på väg in, säger Holm.

Du försöker argumentera ut dig?

– Haha, det är inte jag som gjort listan, men oavsett så var jag med en stund i alla fall.

Holm säger att han, så när som på åttondeplacerade dykvärldsrekordhållaren Volodymyr Jasjtjenko, tycker listan innehåller rätt namn i övrigt. Just att ranka efter en karriärs meritlista är något som Stefan Holm alltid brunnit för, särskilt i de eviga diskussionerna om Patrik Sjöberg vs Stefan Holm.

”Aldrig fått prata till punkt...”

– Jag har aldrig fått prata till punkt om det här, men mina kriterier är först hur högt du har hoppat. Sen hur ofta du har hoppat högt, det är i mina ögon bättre att hoppa 2,38 tio gånger än 2,40 en gång och resten 2,29. Det tredje är var du hoppar högt, det är mer värt att hoppa högt på VM, OS och EM än på Gurkspelen i Västerås. Avslutningsvis handlar det om hur lång din karriär är, många peakar en sommar – men det väger tungt att vara med i tio år.

– Som om man jämför Bob Beamon och Carl Lewis. Beamon har gjort det längsta hoppet, sen har Lewis gjort 100 hopp som är längre än Beamons nästa bästa hopp. För mig är det självklart att Lewis är den bättre, säger Holm.

När Sportbladet bad den olympiska mästaren att gissa vilka övriga sex svenskar som tog plats på listorna sätter han fyra, Anders Gärderud, Patrik Sjöberg, Carolina Klüft och Christian Olsson. Men när Sportbladet berättar att hans Kajsa Bergqvist-gissning är fel blir han helt ställd.

– Inte Kajsa!? I min värld är hon given på topp tio. Hon har vunnit EM, VM och IEM, tagit OS-medalj och har inomhus-världsrekord.

De två sista namnen var i stället Ludmila Engqvist och gångaren John Ljunggren.

Fotnot: Boken gavs ut fjärde december på förlaget Textograf.

FAKTA

Så placerar sig svenskarna:

Carolina Klüft, sjukamp, 2:a

Patrik Sjöberg, höjdhopp, 3:a

John Ljunggren, gång, 5:a

Christian Olsson, tresteg, 6:a

Ludmila Engqvist, 100 m häck, 7:a

Stefan Holm, höjdhopp, 9:a

Anders Gärderud, 3000m hinder, 9:a

De får ett så kallat hedersomnämndande utanför listan:

Eric Lemming, spjut

Gunder Hägg, 1500 meter

Kajsa Bergqvist, höjdhopp