Fast 2014 – nu stängs svenske löparen av

Stängs av till 22 september 2016

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Han fastande i en dopningskontroll på EM 2014.

Men utredningen har dragit ut på tiden och först nu står det klart att dopningnämnden dömer Adil Bouafif till två års avstängning.

– Det känns inte bra. Jag är oskyldig till det här, säger han till Expressen och meddelar han kommer överklaga.

Det var under september 2014 som svensk friidrotts största dopningsskandal på många år rullades upp när EM-löparen på 10 000 meter, Adil Bouafif, fastnade i en dopningskontroll.

A-provet visade positivt för bloddopning – men sen drog saker och ting ut på tiden.

Sportbladet skrev i december 2014 om hur hanteringen dröjt på grund av brist på utbildad personal vid testlabbet i Lausanne och stora problem i kommunikationen mellan labb, RF, förbund och Adil Bouafif.

– Det har inte funkat så jättebra med kommunikationen om man uttrycker det försiktigt, sa dopningkommissionens Tommy Forsgren till Sportbladet.

”Mycket tråkigt”

Men då väntades ändå ett besked i början av året, men även det dröjde – tills nu.

I dag meddelade friidrottsförbundet i ett pressmeddelande att RF:s dopningnämnd stängt av Adil Bouafif, som varit avstängd under utredning, fram till 22 september 2016. Dessutom tillkommer två års ytterligare avstängning från alla landslagsuppdrag.

– Det är självklart mycket tråkigt med ett dopingfall inom friidrotten i Sverige men det är bra att ett beslut nu är taget i det här fallet då det har varit en lång process, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Kan överklaga

Carl Norén är sekreterare i dopningnämnden och förklarar dröjsmålet så här:

– Anledningen till att det dröjt är att Adil Bouafif begärt anstånd upprepade gånger för att kunna föra sin talan. Eftersom han varit interimistiskt avstängd under tiden har vi ansett att han måste få den tid han behöver, säger han. 

Adil Bouafif har fortfarande möjlighet att överklaga domen till Riksidrottsnämnden fram till 28 december. I en intervju med Expressen bekräftar också Bouafif att det är vad han kommer göra.

– Det känns inte bra, jag är oskyldig, säger han till tidningen.