Felix går för dubbeln i Rio

Tidsprogrammet kan ändras för stjärnan

SPORTBLADET

Hon har totalt 20 OS- och VM-medaljer.
På OS i Rio vill Allyson Felix dubblera i sina paradgrenar.
Nu hoppas hon på ändring i tidsprogrammet för att göra det möjligt.

Foto: AP

Den amerikanska sprinterstjärnan fick under slutet av utomhussäsongen många frågor angående vilken distans hon tänker satsa på till OS i Rio: 200- eller 400 meter.
Då var det oklart, men det lutade mot att Felix då skulle satsa på en av dem.
– Om inte tidsprogrammet ändras ska jag fokusera på en av dem, men det är något jag måste fundera på i så fall, sa Allyson Felixtill NBC.

"Skulle inte skada någon"

Felix har länge velat dubblera på ett OS men för att kunna göra det i Rio behöver tidsprogrammet ändras för att det ska fungera. Det program som är aktuellt nu ger inte mycket återhämtning mellan loppen. Felix ska i nuläget springa försök på 200 meter endast 75 minuter innan sin tänkbara 400 metersfinal.
– Jag har pratat med det amerikanska friidrottsförbundet om det olympiska programmet. Att ändra tidsprogrammet skulle inte skada någon, känner jag, säger Felix tränare Bob Karsee till Reuters.

Den regerande världsmästaren på 400 meter och den olympiska mästaren på 200 meter, hoppas att tidsprogrammet ändras, som det gjordes för legendaren Michael Johnson 1996. Amerikanskan ville till en början dubblera på friidrotts-VM i Peking men hon och Kersee bestämde till slut att det var en för svår uppgift då grenarna låg för tätt inpå varandra.

Satsar på att dubblera i stafetterna

Nu har det internationella friidrottsförbundet (IAAF) och det amerikanska friidrottsförbundet (USATF) tagit upp frågan om att ändra tidsprogrammet. En formell förfrågan angående ändringen kommer även lämnas in, menar en talesperson enligt NBC. De amerikanska uttagningarna i Eugene för Rio börjar 3 juli med kvinnornas 200 meter lagda den 8 juli. Felix tränar för att klara båda OS-kvalgränserna. Oavsett om det blir dubbel eller bara en av distanserna satsar 30-åringen på att få en plats i både den korta och långa stafetten.

Endast två gånger tidigare har en kvinna vunnit både 200 meter och 400 meter på ett OS.

Felix toppar världsrankningen för 2015 utomhus på 400 meter med tiden 49.26 från årets friidrotts-VM i Peking. På 200 meter halkade Felix ner till en fjärdeplats med sin tid från Doha 21.98 efter friidrotts-VM:s frammarsch i Peking.