Vännernas farväl till Linda Haglund

1 av 25 | Foto: Magnus Sandberg
Brodern Jimmy Haglund tog farväl tillsammans med familj och släktingar. "Linda tänkte på alla, hon hade alltid ett stort hjärta".
SPORTBLADET

Linda Haglund begravdes i dag på Skogskyrkogården.

Sprintdrottningen sörjdes av familj och vänner.

– En härlig storasyster som jag var lite storebror för skulle man kunna säga, säger brodern Jimmy Haglund.

På kistan i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården vilade spikskorna från OS-finalen 1980 samt ett foto av en leende Linda Haglund iklädd landslagets träningsoverall. Det var också löparen och den glada människan Linda Haglund som var centrum för prästen Krister Stenbergs begravningsgudtjänst.

På plats för att ta avsked fanns mamma Joan, brodern Jimmy med familj och övriga släktingar.

Jimmy Haglund var den som tog med Linda till sina första träningar, han minns hur han var tvungen att ta till både ett och två knep för att inte bli ifrånsprungen av storasyster. Sorgen efter Linda är tung.

”Skulle bli ny stor familj”

– Det är alltid tungt när någon går bort så ung, hon hade så många år kvar. Min dotter skulle precis få en dotter och min son ska också få en dotter så vi skulle bli en stor ny familj, men så hann hon inte ens träffa dem, det är tungt, säger han.

Också vänner och kollegor från både tiden som löparstjärna i det svenska friidrottslandslaget fanns på plats. Före detta världsrekordhållaren i stav, Kjell Isaksson, tog avsked, det gjorde också nuvarande generalsekreteraren Stefan Olsson i sällskap med före detta förbundskaptenen Björn Sveen. Ulf Ekelund var generalsekreterare under tiden Linda Haglund tävlade för landslaget. Han höll ett avskedstal till minne av sin nära vän.

– Hon var en väldigt positiv, omtänksam och generös person, minns han. 

”Ett jättefint avslut”

Nära vännen och trefaldiga svenska höjdmästarinnan Ann-Ewa Karlsson tyckte Ulf Ekelunds tal ringade in Linda på ett fint sätt.

– Ett jättefint avslut. Hon var verkligen en lättsam person, alltid glad och lite full i fan, säger hon.

Linda Haglund var en av de berömda 56:orna, född den 15 juni i Enskede. Den 21 november somnade hon in på Södersjukhuset bara dagar efter att läkare hade upptäckt cancer spridd i stora delar av idrottsstjärnans kropp. Hon var en av Sveriges första och största kvinnliga friidrottsstjärnor. Hon har fortfarande de svenska rekorden på 60, 100 och 200 meter. På meritlistan finns också sju SM-guld på 100 meter, EM-silver på samma distans som hon också slutade fyra på vid OS 1980.

Linda Haglund blev 59 år gammal.