Avslöjar: Abeba har tagit tillbaka tränaren

SPORTBLADET

Hon ”fick panik” och bröt med nya tränaren Bram Som mitt under förra säsongen.

Nu kan Sportbladet avslöja att den före detta nedeländske löparstjärnan åter är Abeba Aregawis tränare.

– Hon sa att nu känner jag mig bra, nu vill jag få en omstart med Bram, säger hennes agent Valentijn Trouw.

Förra säsongen utvecklade sig till en mardröm för Abeba Aregawi. Inte nog med att hon under långa perioder drogs med skador i rygg och baksida lår, hon portades tidigt på våren från träningsanläggningen i Addis Abeba, Etiopien, där hon tidigare tränat tillsammans med det etiopiska landslaget. I samband med det fick hon inte heller ha sin egen tränare kvar.

In kom i stället nederländska ex-löparen Bram Som.

Men i samband med VM i Peking, där Abeba Aregawi, slutade sexa, kunde Sportbladet avslöja att även det samarbetet brakat samman under sommaren.

”Hade en dålig start”

– När det inte gick som hon hoppats i början av säsongen fick hon lite panik och gick tillbaka till sin gamla etiopiska coach, sa Jos Hermens, chef för agentbolaget som Aregawi tillhör.

Han och Abebas närmaste ansvarige agent, Valentijn Trouw, var efter det mycket månna om att sätta sig med den svenska stjärnan efter säsongen för att hitta en ny tränarlösning inför OS-säsongen.

Och nu kan Sportbladet berätta att svaret på tränarfrågan, återigen, blev Bram Som.

– De hade en dålig start tillsammans, Abeba kände att hon inte var bekväm med honom. Men när Bram tränade med henne så hade hon skador hela tiden. De kunde aldrig köra programmen som planerat. Det gjorde det lite svårt, men nu är Abeba frisk och det var hon som sa att hon ville köra med Bram fullt ut från början i år, säger Valentijn Trouw.

Bram Som tränar också en av Abebas tuffaste konkurrenter, Faith Kipyegon från Kenya, som slutade tvåa i Peking.

Under hösten kommer Bram Som skicka program till Abeba Aregawi en gång i veckan som de följer upp per mejl eller telefon. Sedan ska Bram Som åka ner till Etiopien under januari för att vara med när intensiteten skruvas upp.

Till sin hjälp på de vardagliga passen har hon fästmannen Yemane Tsegay, tvåa på VM i maraton i Peking.

”Hade lite otur”

– Det hjälper så klart mycket, han är en motiverande faktor i gymmet och på de lättare träningarna.

En av förklaringarna som togs upp till Abebas många skador under förra säsongen var annars brister i basträningen och styrkan i bålen. Men det är en bild Valentijn Trouw inte riktigt delar.

– Abeba hade lite otur, nu i höst har hon besökt flera olika fysios och alla är imponerande över hur stark och seriös hon är i gymmet. Hon har kanske bytt några övningar – men det handlade inte om lathet, säger han. 

OS är givetvis det stora målet. Men flyter träningen på lika bra som den gör nu kan det bli två lopp på 1500 meter under vintern, ett i februari och så inomhus-VM i Portland. Men uppladdningsloppet ser i nuläget inte ut att bli i Stockholm på XL-galan.

– Just nu har de inte 1500 meter på programmet, kan de få in det så vill Abeba springa där.

Sen gäller det att utmana Genzebe Dibaba:

– Självklart, vi vet alla att hon var sexa i fjol, men då var hon bara 70 procent av den riktiga Abeba. Är hon 100 procent så är hon verkligen en tävlingsmänniska som kan utmana, säger Valentijn Trouw.

FAKTA

Abebas nya tränare:

Namn: Bram Som

Från: Nederländerna

Ålder: 35

Främsta meriter: EM-guld 2006 på 800 meter

Personligt rekord: 1.43,45

Övrigt: Flitigt anlitad som hare på Diamond League-lopp i flera säsonger.

Tränar också: Faith Kipyegon och Robert Biwott, båda 1500-meterslöpare från Kenya.

ARTIKELN HANDLAR OM