Svenska sprintern hyllar livet med gadd

Moa Hjelmer visar upp sin nya tatuering på Instagram

1 av 6 | Foto: Bildbyrån
Moa Hjelmer berättar om sin nya tatuering: ”Symboliserar livet”
SPORTBLADET

Tatueringar har länge varit hett.
Flera friidrottare har dem, vissa med budskap och andra för utseendets skull.
Nu väljer sprintfantasten Moa Hjelmer, 25, att visa upp sin nya jättegadd.

– Den symboliserar livet, en känsla, säger Hjelmer om sin tatuering till Sportbladet.

Under de senaste åren har flera svenska friidrottare valt att tatuera sig, bland annat svenska länghoppsstjärnan Michel Tornéus, 29, sprintlöftet Irene Ekelund,18, och EM-femman från 2013 Odain Rose, 23.

I sällskapet hittar vi nu också sprintern Moa Hjelmer.

Under förra året födde sprintstjärnan sitt första barn. Dottern Wilma kom till världen i maj 2014 och blev såklart en stor omställning för Hjelmer. Årets inomhussäsong ska nu bli Spårvägstjejens comeback.
Men det är inte exakt samma tjej vi kommer få skåda på startlinjen - utseendemässigt.

"Snygg - för att vara en tatuering"

Efter många år av tanke och längtan efter en tatuering bestämde 25-åringen sig i veckan: Nu är det dags.

Redan från början visste hon att hon ville göra något stort och i veckan tatuerade Hjelmer in ett livsträd. Trädet sträcker sig från ena höften och upp över ryggen. På sitt Instagramkonto visar hon upp sitt påbörjade verk.
– Det symboliserar livet för mig. Den har inte jättemycket mer innebörd men det är en känsla och jag har gjort den för mig själv, säger Moa Hjelmer till Sportbladet.

Även om tatueringen fyllts på mer sedan bilden publicerades har hon fått flera positiva kommentarer på sin Instagram-bild.
– Jag kommer nog uppdatera lite senare om hur den ser ut nu. Mamma tyckte att den var snygg för att vara en tatuering, säger hon och skrattar.

"Betyder ändå mycket"

I början av december tog även sprintern Odain Rose, 23, beslutet att tatuera sig. 

Under 2013 chockade Rose alla och slog ut sprintbesten Dwain Chambers i försöksheatet på 60 meter på EM i Göteborg. Rose tog sig till final och gjorde både i semin och final makalösa tider (6,63 och 6,62) och slutade femma på EM. Han klättrade även upp till en femteplats på 60 meter i Sverige – genom alla tider.
I början av december valde han att hedra sin familj och friidrotten i form av en tatuering. På vänster underarm går det nu att skåda en kompass med texten ”True North” och en text i latin: ”Min familj är mitt allt”.

– Den betyder ändå mycket. Jag har flyttat till Falun och tränar där och då träffar jag dem (familjen) inte så ofta längre. Vad som än händer är hem där mamma, pappa och syrran är, säger Umeåkillen till Sportbladet.

”Skulle förmodligen ta livet av mig”

Trots det är det ingen av hans föräldrar som vet om tatueringen.
– Det är lite komiskt för varken mamma eller pappa vet om den. Mamma skulle förmodligen ta livet av mig om hon fick veta det. Jag undrar om jag ska ha långärmadtröja på mig på julafton? säger Rose.

Nu satsar 23-åringen på inomhus-VM där han kommer springa 60 meter.

Irene Ekelund är en av svensk friidrotts stora löften. Hon är inte heller sen med att tatuera sig. Nu är hon 18 år men redan för ett år sedan fanns första tatuering på plats.

I dag har Ekelund fem stycken tatueringar med fyra olika texter och ett motiv på ryggen i form av en elefant.
– Elefanten står för styrka, lycka, visdom och tålamod och det betyder den också för mig. Att man ska vara stark och alltid ha tålamod, speciellt inom idrotten, säger Irene Ekelund till Sportbladet.
Nyast i samlingen är sprinterns egna motto: ”Run fast, live flawless” som hon har på högra låret.

Så vill han känna

Sedan tidigare har också längdstjärnan Michel Tornéus en tatuering på kroppen.

"Just i dag är jag stark" är budskapet på tatueringen på bröstet.

Det ät titeln på en låt som innehåller textraden: "Jag förs framåt av kraftiga vindar" – och det är precis så han vill känna vid längdhoppsgropen, har han berättat i en intervju med Radisporten.