Svensken ställs mot världslöparen Farah

Nilsson uttagen till Europalaget i Edinburgh

1 av 2
”Det känns väldigt stort” David Nilsson springer i samma lopp som löparstjärnan Mo Farah i januari.
SPORTBLADET

December blev en bra månad för terränglöparen David Nilsson, 28.

Han gjorde sitt bästa lopp i karriären, blev 10:a på EM och knep en plats i Europalaget i Edinburgh.
Nu möter Nilsson tuffast möjliga motstånd: Mo Farah.

Den 13:e december skulle komma att bli en minnesvärd dag för David Nilsson, 28. Lagom till Lucia gjorde Nilsson sitt bästa lopp i kärriären. På plats på terräng-EM i Hyrères, Frankrike, fanns tre svenska killar: Olle Walleräng, 35, Elmar Engholm, 23 och David Nilsson.
På sträckan 10.1 kilometer sprang Nilsson in på tiden 30.25 som räckte till en tiondeplats. Walleräng var inte långt efter och knep fjortondeplatsen medan Engholm sprang in som nummer 41.
– Fantastiskt fint lopp av David Nilsson. Förmodligen den bästa tävlingen han har gjort, sa Anders Gärderud, expertkommentator till SVT då.

"Oerhört svårt att slå"

Tack vare tiondeplatsen på EM har Nilsson nu blivit uttagen till Europalaget i det årliga terrängloppet Great Edinburgh XCountry, 9:e januari. Nilssons Europalag möter två lag: ett brittiskt och ett amerikanskt lag med tolv deltagare i varje. Där lagens totala placering avgör vilket lag som vinner niokilometersloppet.
– Det ska bli väldigt roligt att få representera det europeiska laget på nio kilometer terräng, säger David Nilsson till Sportbladet.

Det är inte helt bestämt vilka löpare som ingår i det Europeiska herrlaget ännu. Den första uttagningen gjordes i början av december och då fanns inte Nilsson med. När några löpare sedan tackade nej till Skottland fick svensken chansen.

Men han får allt annat än lätt motstånd. Nu får Nilsson möta den store Mo Farah som springer för det brittiska laget.
– Det känns väldigt stort såklart men det blir oerhört svårt att slå löpare i fältet. Jag ska försöka slå så många som möjligt, säger han.

32-åriga Farah som siktar mot Rio och att försvara sina OS-guld från London på 5 000 och 10 000 meter, startar året med denna tävling.
– 2016 kommer bli ett viktigt år för mig och jag ser fram emot att komma tillbaka till Great Edinburgh Cross Country för att starta säsongen, säger Mo Farah till The Great Run.

Det blir dock den olympiska mästarens första terränglopp sedan 2011.
– Under många år har terrängen var en viktig byggsten för det kommande året. Jag är glad att vi la till tävlingen i schemat, fortsätter han.

FAKTA

David Nilsson

Ålder: 28 (1987)
Bor: Kalmar
Klubb: Högby IF
Meriter: SM-2,3,4,2:a i marathon 2011-14

SM 2:a och 4:a i terräng 2011, 2013

SM 4:a 10 000m 2014

SM 4:a 10 km landsväg 2014

SM 4:a halvmarathon 2013
Terräng EM: 10:a 2015