Ex-förbundskapten stängs av på livstid

”Tar det på största allvar”

Foto: TT
Aleksej Melnikov ledde bland annat gångarna i OS i London.
SPORTBLADET

Ledande personer inom internationella friidrottsförbundet (IAAF) tog emot mutor för att dölja rysk dopning.

Nu stängs tre av dem av på livstid.

IAAF:s etiska kommitté ger livstidsavstängningar till den ryske förbundsordföranden Valentin Balachnitjev (tillika kassör i IAAF), den förre ryske förbundskaptenen Aleksej Melnikov samt Papa Massata Diack, son till förre IAAF-ordföranden Lamine Diack. Alla tre döms också till böter.

Balachnitjev säger i ryska medier att det är en "politisk dom" och att han tänker överklaga.

IAAF:s förre antidopningschef Gabriel Dollé stängs av i fem år.

"Livstidsavstängningarna kan inte skicka tydligare signaler om att de som försöker korrumpera friidrotten kommer att ställas inför rätta", säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe i ett uttalande.

Åtalade i Frankrike

Pappa Massata Diack pekas ut som nyckelpersonen i det nätverk av friidrottsledare som har tagit emot hundratusentals dollar i mutor för att dölja positiva dopningstest av ryska friidrottare. Lamine Diack, som avgick i somras, är tillsammans med sonen och Balachnitjev åtalade vid en fransk domstol för sin inblandning i korruptionsskandalen.

I höstas kom antidopningsbyrån Wada med en rapport som avslöjade systematisk dopning inom rysk friidrott. Om en vecka ska den andra delen av rapporten presenteras.

Upprättar en plan

IAAF, och dess nye ordförande Sebastian Coe, har upprättat en plan för att återupprätta anseendet efter dopnings- och korruptionsskandalen. Bland annat ska man fördubbla budgeten för antidopningsarbetet. Åtta miljoner dollar (motsvarande 68 miljoner kronor) ska användas för att dopningstesta dubbelt så många som tidigare, 1 000 friidrottare per år.

Coe säger i ett uttalande att friidrotten är satt under allvarlig press.

"Jag tar de här frågorna på största allvar", säger Coe, och hoppas få fler yngre människor att intressera sig för friidrott.

Coes och IAAF:s plan ska sjösättas före OS.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott