Förslaget: Radera alla världsrekord

Vill ha ny friidrotts-era: ”Sporten på sin lägsta punkt”

Världsrekordinnehavaran på 100 meter: Florence Griffith-Joyner (10,49) och Usain Bolt (9,58).
SPORTBLADET

Friidrotten har svärtats ned av dopninganklagelser.

Nu vill ett av friidrottens stora förbund, Storbritanniens, radera samtliga världsrekord.

– Vi borde nollställa samtliga världsrekord för att inleda en ny era, säger ordförande Ed Warner till BBC.

I slutet av året 2015 kom beskedet att internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av Ryssland från samtliga friidrottstävlingar den närmsta tiden efter en kraftig dopningsskandal.

– Det här har varit en skamfull väckarklocka, sa IAAF:s president Sebastian Coe då.

Vill inleda en ren era

Nu vill Storbritanniens friidrottsförbund se att samtliga världsrekord raderas för att inleda en ny ”ren era” inom friidrotten.

– Vi måste ha ökad transparens, hårdare sanktioner och längre avstängningar. Vi borde även nollställa samtliga världsrekord för att inleda en ny era. Vi måste vara öppna och göra vad som krävs för att återställa trovärdigheten i sporten, säger Storbritanniens friidrottsförbund ordförande Ed Warner till BBC.

Internationella friidrottsförbundet har under det senaste halvåret skakats av korruptionsanklagelser och för undanhållande av positiva dopningsprov.

”Sporten på sin lägsta punkt”

Tidigare IAAF-presidenten Lamine Diack greps i november misstänkt för att ha tagit emot 14 miljoner kronor i utbyte mot att gömma undan positiva ryska dopningsprov inför hemma-VM i Moskva 2013.

Därför vill nu friidrotten göra sitt yttersta för att rentvå sitt rykte.

– Sporten är på sin lägsta punkt på flera årtionden. Vi har svikit våra fans som vill ha rena idrottare, säger Ed Warner.