IAAF fruktade för deras liv – redan 2009

Dokument visar IAAF och Rysslands kamp bakom kulisserna

SPORTBLADET

Dokument som avslöjar att IAAF kände till den omfattande dopningen i Ryssland redan för sex år sedan har hamnat i händerna på nyhetsbyrån AP.

Där avslöjas att det internationella friidrottsförbundet fruktade för flera ryska friidrottares liv, men ändå valde att mörka bloddopningen.

När den stora skandalen om systematiskt dopning inom den ryska friidrotten slutligen bröt ut med full kraft innan årsskiftet agerade det internationella friidrottsförbundet, IAAF, med förvåning.

– Ett skamligt uppvaknande, sa presidenten Sebastian Coe då.

Sex år av dokument

Men nu visar sex år av mejl, brev och rapporter som nyhetsbyrån AP fått ta del av – att uppgifter om den systematiska dopningen kommit till IAAF:s kännedom redan när man började med en ny sorts bloddopningtest 2009.

Och att förbundet under alla de åren försökt pressa Ryssland 'bakom kulisserna'.

2009 var testen inte nog för att stänga av enskilda utövare, men de skickade en varning om vad som försiggick i Ryssland och väcker frågor om varför det tagit sex år innan IAAF agerat mot stornationen vars idrottare nu riskerar att missa OS i Rio.

Brevväxling mellan pamparna

– De ryska friidrottarnas blodvärden har blivit allvarlig sak, och det blir inte bättre, snarare tvärtom. Därför krävs det nu snabba och drastiska åtgärder, skrev Pierre Weiss, IAAF:s dåvarande generalsekreterare, i ett handskrivet brev till Rysslands fridrottspamp Valentin Balachnisjev i oktober 2009.

– De här idrottarna använder sig inte bara av fusk. Deras värden sätter också deras hälsa på spel, till den grad att deras liv är i verklig fara, skrev han.

Weiss skrev också att vissa av blodvärderna var de högsta sedan förbundet började med dopningtesterna och att testen vid VM 2009, där Ryssland tog 13 medaljer, tydligt pekade mot systematiskt blod- eller EPO-relaterad dopning.

Personen som har lämnat över dokumenten till AP är, enligt nyhetsbyrån, en person som jobbar inom IAAF:s antidopningsprogram men som vill vara anonym eftersom han eller hon inte har tillåtelse att sprida de dokumenten.

ARTIKELN HANDLAR OM