Klüft: ”Det skulle vara jäkligt surt”

Klüft kan bli av med sitt rekord

SPORTBLADET

Brittiska friidrottsförbundet vill stryka alla världsrekord och i dag meddelade det europeiska förbundet att man överväger att stryka alla Europarekord.

Carolina Klüft tänker inte slåss för sin toppnotering...

– ... men jag kommer tycka det är skittråkigt att bli av med mitt rekord på grund av att andra idioter väljer att fuska, säger hon.

Foto: AP
Carolina Klüft tänker inte slåss för sitt rekord.

I morgon ska Wada-kommissionen presentera del två i sin rapport om dopning och korruption inom friidrottsvärlden. Den här gången är det korruptionen inom IAAF som ska blottläggas fullt ut och presskonferensen lär innebära ännu fler svarta rubriker för friidrotten som kan se tillbaka på ett skandaltätt 2015.

Carolina Klüft, som i dag var med vid Viasats presentation av Viasats OS-satsning, har följt händelserna på avstånd.

”Så jäkla ledsen”

– Det är skittråkigt och jättejobbigt att gå igenom det här, att friidrotten ska drabbas. Man bli svinbesviken, framför allt på IAAF. Att de hållit på med dopning i Ryssland har man kanske misstänkt lite då och då men att IAAF har varit inblandat så här är den största besvikelsen. Jag blev så jäkla ledsen. Nu hoppas verkligen att (IAAF-presidenten) Sebastian Coe kavlar upp ärmarna och rättar till det här, säger hon.

Förslagen för att få en nystart har varit många och radikala. Häromdagen förseslog brittiska friidrottsförbundet att alla världsrekord borde nollställas.

– Vi måste vara öppna och göra vad som krävs för att återställa trovärdigheten i sporten, sa förbundsordföranden Ed Warner till BBC.

I dag meddelade det europeiska friidrottsförbundet att de ska tillsätta en grupp för att gå igenom alla Europarekord och undersöka om en nollställning kan vara aktuell i enlighet med det brittiska förslaget. Ett rekord som skulle ryka då är Carolina Klüfts sjukampsrekord på 7032 poäng från VM i Osaka 2007.

”Jävligt surt”

Vad tycker du om förslaget?

– Jag tycker det är bra att debatten förs och att man diskuterar olika förslag. Självklart skulle jag tycka det vore skittråkigt att bli av med mitt rekord som jag vet är helt rent och rättvist – det skulle vara jävligt surt, säger Klüft men erkänner samtidigt att hon kan tänka sig att acceptera en nollställning:

– Det är inte så att jag skulle slå mig blodig för att stoppa det här förslaget. Vill man slopa rekorden för att framtida generationer ska få det mer rättvist tänker inte jag som gammal avdankad friidrottare ställa mig i vägen för det. Jag får bita i det sura äpplet och vet att mitt rekord är något jag slitit stenhårt för på rent vis utan några jävla genvägar.

”Gör nästan vad som helst”

Tror du det skulle funka att stryka rekord så här, alla vet ju ändå om vad du gjort för rekord?

– Jag vet inte hur förslaget kommer se ut och så här direkt kan jag känna att det är tråkigt. Men det är nästan så att jag stöttar vad som helst för att få till en ren idrott, säger Carolina Klüft.

ARTIKELN HANDLAR OM