Wada: IAAF kan inte har varit ovetande

”Seb Coe kan inte ha varit ovetande”

SPORTBLADET

Första delen tvingade IAAF att stänga av Ryssland från allt tävlande.

I dag släpptes del två av Wada-kommissionens granskning och den avslöjar utbredd korruption och utpressning i IAAF:s yttersta maktskikt.

– Det är dags för reform, inte för förnekelse i IAAF, säger kommissionens Richard McLaren.

Det var den nionde november som Wada-kommissionens ordförande Dick Pound senast kallade till presskonferens. Då avslöjades en systematisk dopning så allvarlig att IAAF tvingades stänga av det ryska friidrottsförbundet från allt tävlande.

Redan då aviserades det att det fanns mer skandaler under uppsegling. Uppgifter om korruption i den absoluta toppen av IAAF där före detta ordföranden Lamine Diack, tillsammans med sina närmaste män, ska ha dolt dopningsavslöjanden mot kontanta betalningar och tagit emot mutor för egna politiska syften läckt fram. Wada har inväntat den franska åklagarmyndighetens arbete men i dag, vid en presskonferens i München, lade man alla fynd på bordet inför ögonen på hela den samlade världspressen och IAAF:s nyvalde ordföranden Sebastian Coe.

”Kan inte ha varit omedvetna”

Just Seb Coes vetskap om vad som hänt i den ledningsgrupp, där britten själv var vice ordförande under Lamine Diack, har varit en het diskussionsfråga sedan första rapporten släpptes. Och enligt Wada-kommissionen finns det skäl att misstro Coes uttalanden om att han inte känt till korruptionen och hemlighållandet av dopningsresultat.

”De kan inte ha varit omedvetna”, skriver Wada i sin rapport.

Ordföranden Dick Pound var besviken på IAAF:

– Vi är besvärade av IAAF:s ovillighet att ta ansvar för de här händelserna.

Men menade att Sebastian Coe mycket väl kan leda vidare förbundet:

– Det behövs ett starkt ledarskap och jag kan inte tänka mig någon bättre än Lord Coe, säger han.

”Toppen på ett isberg”

I rapporten fokuserar ett avsnitt på den utpressning som skett gentemot aktiva som dopat sig men hemlighållits av IAAF:s yttersta ledning. Där var sedan tidigare ryska maratonlöperskan Lilija Sjobukova känd men i rapporten kommer det också fram att turkiska OS-mästarinnan på 1500 meter, Asli Alptekin, pressats på drygt 300 000 kronor efter OS för att IAAF:s ledning inte skulle avslöja henne.

– Det här är två namn, men det kan mycket väl bara vara toppen på ett isberg, säger Wada-kommissionens Richard McLaren.

Enligt TT tar rapporten också ställning för att ansökningsprocessen till VM 2021, där Eugene fick mästerskapet utan att Göteborg fick chansen att lägga fram sitt bud, bör tas om.

FAKTA

Friidrottsskandalen – detta här hänt:

3 december 2014: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

2 augusti: Arne Ljungqvist kallar ARD:s och Sunday Times uppgifter för "svepande anklagelser" och avfärdar att de skulle bevisa dopning.

4 augusti: Internationella friidrottsförbundet IAAF går ut med ett pressmeddelande där ARD:s och Sunday Times uppgifter beskrivs som "sensationslystna och förvirrande".

7 augusti: Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti: IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

16 augusti: IAAF anklagas för att ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande dopningsfusk inför VM i Sydkorea 2011. IAAF svarar att publikationen inte stoppades utan refuserades.

4 november: Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november: IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAF:s antidopningsavdelning, är föremål för utredning. IAAF beslutar också att ställa in den årliga galan den 28 november.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. IOK stänger av Lamine Diack från posten som hedersledamot och ber IAAF att straffa de olympier som visats vara dopade.

13 november: IAAF stänger av rysk friidrott från alla internationella tävlingar tills vidare.

26 november: Ryska friidrottsförbundet accepterar avstängningen.

18 december: Lamine Diack erkänner för fransk polis att han bett om och fått 1,5 miljoner euro av Balachnitjev.

21 december: Misstankar mot Lamine Diack om att han betalat ut mutor till läkaren och IAAF:s ansvarige för antidopningsarbetet, Gabriel Dollé, för att dölja mutor.

22 december: IAAF:s biträdande generalsekreterare Nick Davies tar en paus från arbetet under utredning av hans eventuella inblandning i härvan.

7 januari 2016: IAAF:s etiska kommitté stänger av Balachnitjev och Papa Massata Diack på livstid.

14 januari: Wada presenterar andra delen av sin rapport, som slår fast att den tidigare ordföranden Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning.

Sammanställning: TT