Stefan Olsson: ”Fortsätt gräv”

SPORTBLADET

Nöjd med resultatet av Wadas rapport kring korruptionen i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Nu vill Stefan Olsson att de fortsätter gräva.

– Det finns säkert mer att ta fram, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare.

Antidopningsorganisationen Wadas presskonferens i München slog fast att Lamine Diack varit den som har legat bakom korruptionen. IAAF:s tidigare ordförande ska även ha skapat en liten krets som fungerade som ett informellt illegalt styre.

– När den första rapporten kom var jag inte så förvånad över de dopningsanklagelser som kom fram, i och med att det ändå hade varit snack om det. Det som överraskade då var att det fanns korruption runt om det. Att det var känt i IAAF:s kretsar. Det smärtade den gången. Nu fick vi det bekräftat att det var så. Det är bara bra att det kommer fram, säger Stefan Olsson, Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare.

"Transparens"

Han tycker att IAAF nu har en brant uppförsbacke men anser att Wada ska fortsätta med arbetet.

– Det är fortsatt bra att så mycket som möjligt, och allra helst allt, kommer fram. Och att vi sedan får ett ledarskap framöver som är transparent i högsta ledningen, säger han.

– Det är bra att IAAF har tagit till sig av de här signalerna och jag hoppas nu att man fullföljer det här reformarbetet som har påbörjats.

– Det som blir spännande nu är hur IAAF kommer att agera i steg två. Vi vet att Ryssland är avstängt från inomhussäsongen, internationellt. I juli kommer EM i Amsterdam, i augusti kommer OS i Rio – vad händer nu med de bitarna?

"Helt oacceptabelt"

Stefan Olsson är även glad över att IAAF:s arbete med att utse värdstad för friidrotts-VM 2021 kan komma att utredas. Göteborg ville söka men fick inte chansen innan mästerskapet redan tilldelats amerikanske Eugene.

– Det fanns väl tidigare tankar i att det inte hade gått "fair" till. Det är otroligt besvärade att det varit sanktionerat i högsta ledningen, att det fanns släktband som tagit del av de här bitarna. Det är helt oacceptabelt och förhoppningsvis kommer det inte att ske igen, säger han.

TT: Kan friidrotten hämta sig från det här?

– Jaja. Det är jag helt övertygad om. På kort sikt är det ett tufft läge men samtidigt, vad är alternativen? Fram med allt så kommer friidrotten gå stärkt ur detta. Och vad gäller svensk friidrott är jag övertygad om att vi kommer stärka vår position ju mer som kommer fram, säger Stefan Olsson.

TT