– Vet jag inte om jag eller klubben hört fel

David Lega nominerades – men inte till ordförande: ”Tackat ja”

SPORTBLADET

Friidrottsförbundet gick under fredagskvällen ut och berättade att David Lega, som första namn, nominerats till ordförande vid det kommande årsmötet.

Men allt var ett missförstånd.

– Sävedalen frågade om de fick nominera mig till styrelsen, sen vet jag inte om jag eller klubben hört fel. Jag har tackat ja till styrelsenomineringen – inte till ordförandeposten, säger Lega till Sportbladet.

Foto: Magnus Sandberg
David Lega.

I mars ska svenska friidrottsförbundet välja ny ordförande efter att Björn Ericsson lämnat förbundet för samma post i Riksidrottsförbundet under förra våren.

Men när valberedningen eftersökt nomineringar till ordförandeposten har intresset från distrikt och föreningar varit svalt. Därför basunerade förbundet under eftermiddagen  ut nyheten att Sävedalens AIK nominerat den första kandidaten, David Lega.

Den före detta paralympiska simmaren är numera kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg och sitter även i RF:s styrelse.

Men ordförande i friidrottsförbundet lär han inte bli.

– Jag har tackat ja till styrelsenomineringen – inte till ordförandeposten, säger David Lega och menar att det är svårt att få tid till det.

”Blir för mycket resor”

– Jag arbetar som kommunalråd i Göteborg och det tar mycket tid. Sen tror jag en ordförande i friidrottsförbundet kanske borde vara fysiskt närmare Stockholm där man är baserade. Annars blir det mycket resor, säger han.

Men han betonar att han gärna kan arbeta i friidrottsförbundets styrelse om han får stöd från årsmötet.

– Svensk idrott rent generallt ligger nära hjärtat, kan jag hjälpa till där gör jag gärna det. Men allt handlar om att bygga ett bra lag, säger han.

Nomineringsperioden till förbundsstyrelsen och ordförandeposten går ut vid midnatt i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM