Angelica Bengtsson nära rekordpremiär

Supertalangen trea

SPORTBLADET

Angelica Bengtsson, 22, fick en kanonstart på OS-året med seger i årsdebuten, bara centimeter från ett nytt svenskt rekord.

Men innan jakten på VM-kval fortsätter måste hon träffa en ingenjör i Karlskrona.

– Det är akupunktur med ljus- och magnetvågor, säger hon.

Foto: TT
Angelica Bengtsson.

I fjol tog Angelica Bengtsson ett jättekliv upp i världseliten. Brons på IEM följdes upp av en fjärdeplats på VM på svenska rekordet 4,70.

Hösten har störts av en handskada men när Angelica Bengtsson öppnade säsongen i franska Orleans i kväll visade hon ingen ringrost.

4,60 räckte för segern och sedan begärde hon upp ribban på svenska rekordhöjden 4,72. En höjd hon så när klarade i tredje försöket (se video nedan).

Inte VM-kvalad

– Ja, det var väldigt nära. Jag vet inte vad jag rev med men det kändes att det var ett riktigt bra hopp.

4,72 hade inte bara varit svenskt rekord utan också över den supertuffa IVM-kvalgränsen. För trots att Angelica Bengtsson var fyra på utomhus-VM så är hon inte klar för inomhusmästerskapet.

– Det är en lustig situation. Vi har haft regeln att jagar man en gräns har man ändå inte där att göra. Men nu känner jag att jag har där att göra men jag måste jaga ändå.

Och det är faktiskt inte bara kvalgränsen som stör lite, även en smärtande baksida lår ställer till det. Angelica Bengtsson beskriver det som ett ärr efter en tidigare skada. Inget allvarligt men hon vill få bukt på det omgående för att inte riskera en skada längre fram.

Lösningen: en ingenjör i Karlskrona.

– Jag ska jobba med excentriska övningar och frekvensakupunktur. Det är som akupunktur men med ljus och magnetvågor i stället för nålar.

Hur fungerar det?

– Akupunkturlinjerna som går i kroppen, energilinjer, har olika frekvenser och beroende på skada och vilken linje det är så behandlar man den med olika ljus- och magnetvågor. Det är en ingenjör i Karlskrona, Ulf Gustafsson, som byggt en maskin. Vi har jobbat tillsammans sedan 2007 och det har fungerat bra.

Talangen imponerade

Angelica blev inte ensam svenska på prispallen. På tredjeplats slutade svenska 16-åriga Lisa Gunnarsson med tangerade rekordet 4,25. Årets högst hopp i åldersklassen.

– Verkligen jätteroligt att se henne hoppa. Hon är långt fram i utvecklingen och hennes 4,25-hopp var jättehögt. Hon har tagit ett steg, berömmer Bengtsson. 

■ ■ ■

Men det hoppas högt på flera ställen runt om i friidrottsvärlden. Amerikanskan Jenn Suhr var nära att klara världsrekordhöjden 5,03, men stannade på världsårsbästat 4,91 i Ohio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott