Sanningen bakom sjuka musklerna

Okänd kvinna avslöjade hemligheten – och räddade stjärnans liv

SPORTBLADET

Den ena är en världsberömd häcklöperska med ett OS-brons på meritlistan.

Den andra tog sina sista steg när hennes son tog sina första.

Vad de har gemensamt rentvådde Priscilla Lopes-Schliep från alla dopningsanklagelser och kom att rädda livet på sprintern.

Priscilla Lopes-Schliep hade genom hela sin idrottskarriär anklagats för dopning. När kanadensiskan var på väg mot OS-bronset på 100 meter häck i Peking 2008 hånades hon samtidigt på nätet där en bild på hennes kropp med en manlig kroppsbyggares ansikte inklippt spreds som en löpeld i sociala medier.

Såg bilder på internet

Kanadensiska upplevde också att hon dopingstestades oftare än sina konkurrenter. Vid ett tillfälle gick det så långt att någon stal hennes träningslogg i samband med en träning i hopp om att dokumenten skulle avslöja ett steroidbruk Lopes-Schliep genom hela sin karriär tvingats dementera.

Anledningen till misstankarna gick dock inte att blunda för. Kanadensiskan hade en, för kvinnor, exceptionellt muskulös kropp med ådror som påminde om de som annars nästan uteslutande professionella kroppsbyggare kunde uppvisa.

– Jag var mobbad som barn. I grundskolan undrade jag varför jag hade annorlunda ben än alla andra. Jag brukade gå hem till mamma och pappa och fråga om jag fick ta bort ådrorna. Självklart var deras svar nej, har friidrottsstjärnan tidigare berättat.

Priscilla Lopes-Schliep kunde aldrig förklara varför – fram tills för bara några år sedan, skriver propublica.org.

Efter att amerikanskan Jill Viles pappa gått bort visade hennes syster upp några bilder hon hittat på internet. De föreställde Priscilla Lopes-Schliep och systern tyckte sig känna igen alla kanadensiskans drag från sin egen familj. Framförallt de tydliga ådrorna och ”Karl-Alfred-underarmarna”.

Systern hade gått på en medicinsk konferens för folk med lipodystrofi (som Jill självdiagnostiserat familjen med) och där fått höra om Priscilla Lopes-Schliep. Jill Viles lyckades sedan, via journalisten David Epstein, få kontakt med sprintern och efter många långa samtal övertyga kandensiskan om att göra ett gentest.

”Du räddade mig”

Resultatet visade inte bara att båda två led av lipodystrofi – de hade dessutom samma typ av subkategori kallad Dunnigan-typen. Cellmutationen gör att kroppen inte binder fett på ett normalt sätt utan istället släpper ut en stor del av det i blodet. Resultatet var både häpnadsväckande och alarmerande.

– Jag gick och drömde om att gå och äta en stor saftig hamburgare när Dr. Garg (Dr. Abhimanyu Garg) ringde mig och sa att ”jag har dina resultat”. Jag frågade om jag kunde ringa tillbaka efter lunch men han sa bara ”du får bara äta en sallad i så fall. Du är på väg rakt mot en attack”, säger Lopes-Schliep till propublica.org.

Trots sin rigorösa träning hade kanadensiskan, på grund av sin då för henne helt okända sjukdom, tre gånger så höga fettvärden i sitt blod mot det normala. Efter upptäckten ringde sprintstjärnan upp Jill:

– Du räddade mig från att behöva åka till sjukhus!

Priscilla Lopes-Schliep lade om hela sin diet och började medicinera sin sjukdom. Med upptäckten tystnade till sist också dopningsanklagelserna mot 33-åringen. Allt är tack vare Jill Vives privata forskning och uppmärksamma öga.

– Jag förstår att en patient kan lyckas ta reda på mer om sin egen sjukdom men att ta kontakt med någon okänd människa och lyckas lösa även deras problem är helt otroligt, säger Dr. Garg.

Hennes muskler förtvinar

Men det finns också en avgörande skillnad mellan Priscillas och Jills medfödda genetiska avvikelser. För samtidigt som Lopes-Schlieps sjukdom fått hennes kropp att omvandla fett till muskler så har resultatet för Viles blivit att hennes muskler förtvinat.

Skillnaden är ett protein i kroppen, kallat SREBP1, som avgör om cellerna ska använda fettet från en måltid till bränsle eller att lagra det till senare. Priscilla Lopes-Schlieps kroppsfett har byggt muskler eller läckt ut i blodet. Jill Vives har bara skickats iväg.

Dr. Garg, som forskat i lipodystrofi i 30 år, ser de två kvinnorna som de mest extrema fall av muskelutveckling till följd av lipodystrofi som han sett. Men på varsin sida av skalan.

Priscilla Lopes-Schlieps gav henne unika förutsättningar för att bli en av världens snabbaste människor, Jill Vives kostade henne förmågan att gå i samma tidpunkt som hennes ettårige son fick sin. Två olika öden på grund av samma genetiska avvikelse och som tack vare Jill Vives uppmärksamma öga till sist rentvådde, och på flera sätt räddade, Priscilla Lopes-Schliep.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott