Bolt: ”En större chock än något annat”

Superstjärnan om rasismen och motståndet från den jamaicanska överklassen

Foto: TT
Usain bolt har sex OS-guld och 10 VM-guld
SPORTBLADET

Usain Bolts väg till världsrekord och OS-guld har inte bara inneburit hård träning.

Jamaicanen har också kämpat mot rasismen och fördomarna hos överklassen i landet.

– Det var än större chock än någonting annat, säger han.

Usain Bolt, en av historiens största idrottsmän, berättar i en intervju med jamaicanska tv-programmet Profile, hur han 'chockades' av grannarnas reaktioner när han flyttade till ett fint lägenhetskomplex i St Andrew.

– Speciellt i början. Det var än större chock än någonting annat. Det var också anledningen till att jag köpte mitt hus, säger han i programmet, enligt jamaica-gleaner.com.

– Jag hade problem med några av grannarna med ljusare hy. Jag bodde nära en advokat och när jag flyttade in sa han till mig att 'vara försiktig'.

"Alla andra älskade mig"

Bolt berättar att den obehagliga känslan han fick gjorde att han skyndade sig att bygga sitt hus och att många av grannarna inte gillade att han lyckades på grund av sin sport, när de själva hade jobbat hårt i åratals för att nå dit de var.

Överklassens skepsis vägdes ändå upp av att 'vanliga' jamaicaner uppskattade honom, menar 29-åringen.

– Ghetto-ungdomarna och alla andra älskade mig och var glada för min skull, säger Bolt.

Beskrev Bolt som "hemsk granne"

Det vara bara ett halvår sedan modellen och underhållaren  Jodi "Jinx" Stewart-Henriques, som sedan två år tillbaka bor bredvid Usain Bolt i ett exklusivt bostadsområde i Kingston, beskrev sprintern som 'en hemsk granne'.

"Efter all hemsk musik, högljudda fester och skrik, önskar jag ärligt talat att han kunde dra tillbaka dit han kom ifrån," skrev hon bland annat i en Facebookkommentar, enligt Daily Mail.

Jinx bad senare om ursäkt.

Motsättningar mellan olika sociala klasser i Jamaica är till stor del ett arv av den brittiska kolonialismen.

– Människor granskar dig när du är på väg uppåt och bygger dit varumärke. Många vill inte veta av det. Men sånt är livet. Jag har lärt mig att förstå att inte alla uppskattar vad du har gjort, säger Bolt.

ARTIKELN HANDLAR OM