Svenske stavhoppstalangen bäst i världen

Foto: TT
Armand Duplantis var med på Finnkampen för Sverige i höstas.
SPORTBLADET

Här är Sveriges nya friidrottshopp:

Stavhopparen Armand Duplantis slog till med ett superhopp i USA i natt när han hoppade 5.50 – det högsta en 16-åring någonsin hoppat, och dessutom tangerat svensk juniorrekord.

Den svenska supertalangen Armand "Mondo" Duplantis jättehopp (se film nedan!) ägde rum i Luisiana, USA, under natten till söndagen.

Duplantis 5.50 är bara en centimeter från världsrekordet för 17-åringar och det är dessutom det högsta hoppet som en 16-åring lyckats med.

Och inte nog med det: Duplantis, som fyller 17 år i november, tangerade även det svenska inomhusrekordet för juniorer (19-åringar) som han nu delar med Melker Svärd Jacobsson.

– Jag har haft det här som mål, jag har trott att det är möjligt. Men jag visste inte att det skulle hända just i dag, säger Duplantis till The Advocate.

Duplantis slog åldersklassrekord redan som 7-åring och var därefter bäst i sin åldersklass fram till 12 år. Då kom ett uppehåll – fram tills nu.

Bara skakade på huvudet

Den som hade åldersklassrekordet för 16-åringar innan var ingen mindre än den tyske stjärnan Raphael Holzdeppe som hoppade 5.42 för tio år sedan.

Hur det gick för Holzdeppe efter det? Tja, OS-brons i London och VM-silver i fjol är några meriter som följt.

The Advocate skriver att svensken efter hoppet satt på en bänk och bara skakade på huvudet.

– Om jag ska vara ärlig så är allt jag kommer ihåg om de senaste hoppen var starten och sen att det var över. Det är som en dimma. Det brukar hända på de högre höjderna, säger han.

Duplantis tog guld vid ungdoms-VM 2015 och blev samma år en av de yngsta någonsin att delta i Finnkampen.

Det bådar onekligen gott inför framtiden.

Och en sak till om superhoppet: Noteringen är bara fem centimeter från EM-kvalgränsen – för seniorer...

ARTIKELN HANDLAR OM