Lovisa Lindh VM-klar på 800 m

Foto: Pontus Orre
Lindh överraskade.
SPORTBLADET

Inför Nordenkampen var SVT:s friidrottskommentator Jonas Karlsson kritisk till att harar skulle användas på medeldistansloppen.

Men Lovisa Lindh, 24, tackade för farthållningen och klarade VM-kvalgränsen på 800 meter.

– Jag tycker det är jättebra så klart, säger hon.

Flera svenska friidrottare kom till Växjö i jakt på en IVM-biljett.

Och för att locka även de bästa medeldistanslöparna så valde arragören att använda harar – trots att det är en landskamp som normalt sett inte har det.

SVT:s friidrottskommentator var kritisk till idén.

"Jag tycker för övrigt att harar borde förbjudas överhuvudtaget. Friidrotten skulle må bättre av fokus på segrare, snarare än rekordjakt”, skrev han på Twitter.

Men för Lovisa Lindh blev haren en jackpott. I ett välmeriterat fält drog Ebba Svantesson fram löparna i perfekt tempo och bakom isländskan Anita Hinriksdottir och norskan Hedda Hynne tog sig Lovisa Lindh in på personliga inomhusrekordet 2.02,33 – 17 hundradelar under kvalgränsen.

”Det var grymt”

– Det var grymt. Tränaren ropade med varvet kvar ”du kan ta det” och då var det bara att köra, säger Lindh som av förklarliga skäl inte höll med om att loppen skulle vara utan harar.

– Jag tycker man kan förstå varför man sätter in det. Det är så få tävlingar inomhus och vill man få hit de som ska springa fort så är det tufft om det blir ett taktiklopp, Jag tycker det är jättebra så klart! Nu får alla en bra chans att springa fort, säger Lindh.

IVM blir hennes andra stora internationella mästerskap efter EM i Zürich 2014.

– Jätteroligt, det bådar gott för sommaren, säger hon.