Andra dödsfallet – på två veckor

Förre ryske antidopningschefen avled

SPORTBLADET

Ryssland har skakats av en dopningskandal.

Nu skakas nationen av ett dödsfall på den tidigare anti-dopningschefen Nikita Kamajev.

”Det är så Putin löser problem”, skriver förre maratonlöparen Jon Brown på Twitter.

Foto: TT

För en tid sedan avslöjades den ryska dopningsskandalen där det förekommit systematisk dopning i rysk friidrott vilket fått nationen avstängda från samtliga internationella tävlingar.

Den stora skandalen tvingade den förre anti-dopningschefen Nikita Kamajev att avgå för två månader sedan och i morse avled han, 54 år gammal.

– Han klagade över hjärtsmärtor efter att ha åkt skidor. Han har aldrig tidigare klagat på hjärtproblem, vad jag vet, men de problemen kanske hans fru vet mer om, säger den tidigare generaldirektören för Rusada, Ramil Chabrijev, till nyhetsbyrån TASS, enligt BBC.

”Så Putin löser problem”

Dödsfallet kommer bara två veckor efter att den förre Rusadachefen Vyacheslav Sinev också hastigt avlidit.

Sinev ledde Rusada mellan 2008 och 2010, men hittades avliden och än så länge har ingen orsak till hans död kunnat upptäckas.

Och på Twitter är konspirationsteorierna många inom friidrottskretsar som tror att de två dödsfallen är allt annat än en slump.

”Det finns inget misstänkt med att den forne ledaren för rysk antidoping plötsligt hittas död. Inget misstänkt alls”, skriver amerikanske triatleten Oliver Saxon, enligt Expressen.

”Det är så Putin löser problem”, skriver förre maratonlöparen Jon Brown, OS-fyra i marathon både 2000 och 2004.