Förvandlingen till löparfenomen efter hemska barndomen

”När han torterade mig eller slog mig var jag tvungen att försöka stänga av smärtan”

SPORTBLADET

Pappans hemska tortyr fick honom att lära sig att blockera smärta.

På två år har nu britten Robert Young, 33, lärt sig att omvandla sin superkraft till att slå det ena osannolika löparrekordet efter det andra.

Det senaste: 601 kilometer i sträck utan sömn.

– Smärtan av att springa är skönare än den när du får en spik slagen genom foten, säger han.

Det var när Robert Young satt och kollade på 2014 års upplaga av London marathon som fästmön Joanna slog vad om att han aldrig skulle klara av ett lopp över 42,195 kilometer.

Att säga att Robert Young antog utmaningen är en underdrift. 33-åringen började springa – och har knappt stannat upp sedan dess.

Under 2015 sprang han 370 marathon och andra ultralopp och blev känd i löparkretsar som ”Marathon man” – vilket också är namnet på hans nya bok – och under början av 2016 tog han sig han en ny utmaning.

Under knappt fyra dygn sprang han 601 kilometer i sträck utan att sova. Ett världsrekord i sitt slag och ett smärttest med få motsvarigheter.

”Såg sälar”

– Först slutade jag känna benen. Sen började jag se sälar i mitten av vägen. Vita prickar blev svarta prickar som sedan blev till vad det faktiskt var – ett träd eller en lyktstolpe. Till slut kändes det som hela min kropp blev komprimerad och ihoptryckt i ett jättetrångt utrymme, säger han i en lång intervju med The Telegraph.

Läkarna stoppade Young när de trodde han var på väg att få en hjärtattack, annars säger han själv att han gärna försökt att fortsätta.

Forskare runt om i världen har undersökt Youngs kropp i jakt på nyckeln till hans otroliga förmåga att trotsa alla rimliga smärttrösklar. Svaren har varit få, men Robert Young menar att superkraften bara sitter mentalt och ursprunget är lika bottenlöst tragiskt som hans prestationer nu är fenomenala.

Fram till det att Robert Young blev åtta år ägnade sig hans pappa åt att sadistiskt tortera både Robert, hans syster och mamma. Han lades i resväskor som sparkades nerför trappor, blev slagen och hängdes i sladdar från kapphängare.

– Smärtan av att springa är skönare än den när du får en spik slagen genom foten. Ingenting kan vara smärtsammare än det.

– När han torterade mig eller slog mig var jag tvungen att försöka stänga av smärtan. När han slog mig igen och det störde mitt fokus var jag tvungen att lära mig att tänka på något annat. Det lärde mig att bli motståndskraftig och hålla fokus, säger han.

”Alla spärrar släppte”

Nu sitter pappan i fängelse och Robert Young har genom löpningen hittat en person han inte trodde fanns.

– I ögonblicket när jag började träna för ett marathon var det som att alla spärrar släppte. Jag kunde till slut bli den person jag borde ha blivit för länge sedan.

Nu vill han försöka lära andra människor sin egen superkraft.

– Genom livet har jag lärt mig själv hur man blockera bort smärta. Det är något vi alla har inom oss; det handlar bara om hur vi vill använda det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM