Läkaren: Aregawi borde inte straffas

”Är nonsens – finns inga bevis”

1 av 2
SPORTBLADET

Abeba Aregawi riskerar det längsta dopningstraffet i svensk idrottshistoria.

Nonsens, tycker läkaren som uppfann preparatet som stjärnlöperskan misstänks ha tagit.

– Meldonium är inte prestationshöjande, säger Ivars Kalvins till Expressen.

Det slog ner som en bomb när beskedet att den svenska världsstjärnan Abeba Aregawi testat ­positivt för meldonium kom ut. ­Inte bara det svenska förbundet röt ”nu får det fan vara nog”, landslagskollegor, managern Valentijn Trouw och stora delar av fri­idrottsvärlden reagerade också kraftigt på fallet.

Svenska friidrottsprofiler höll med.

– I min värld ska det vara livstids avstängning, sa Kajsa Bergqvist.

–  Jag blir väldigt besviken, sa Carolina Klüft.

Sportbladet åkte till löpar­landets huvudstad, Addis Abeba, och kunde avslöja att flera doktorer från Ukraina och Ryssland – doktorer som pekats som misstänkta för inblandning i härvan – nu sitter fängslade på ökända Kality-fängelset.

– Vi håller på att utreda det här mycket noggrant, sa etiopiska friidrottsförbundet generalsekreterare Alebachew Niguisse.

”Finns inga bevis”

Nu tar Ivars Kalvins – forskaren som uppfann Abeba Aregawis dopningspreparat – bladet från munnen och ryter till. I en intervju med Expressen hävdar Kalvins att Meldonium inte är prestationshöjande och att Aregawi således inte borde straffas.

– Meldonium skyddar bara idrottaren. Det är inte prestationshöjande. Det finns inga tester som visar det! Det finns inga bevis, säger Kalvins.

”Är orättvist”

Meldonium har funnits med på Wadas bevakningslista sedan 1 januari i fjol och förbjöds först vid årskiftet 2015/2016.

Sportbladet har varit i kontakt med Laila Kļaviņa, presstalesperson på Grinden, som tillverkar Meldonium. Hon hävdar samma sak.

”Hittills finns inga omfattande tester som vetenskapligt bevisar att användning av Meldonium höjer en idrottares kapacitet. Därför anser vi att det är orättvist att Meldonium finns med på Wadas lista över förbjudna substanser”, skriver hon i ett mejl.

Vad har Meldonium för effekt?

”Det minskar förmågan för organismer att använda fettsyror som energikälla. Det kan vara livsnödvändigt vid ischemi (när en vävnads blodförsörjning inte räcker för dess behov, reds.anm). Det förhindrar oxidation av fettsyror men det i sin tur leder inte till en ökad energi”.

”Rimligt säkert”

Men Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, har tidigare hävdat det motsatta. I en intervju med TT beskrev han Meldonium som en substans som visst förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskler.

– I dag kan det anses rimligt säkert att Meldoniums effekt kan spåras till mitokondrierna (”cellens kraftverk”), vilket är intressant eftersom mitokondrier finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium skulle kunna påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning, har Andrén-Sandberg sagt.

FAKTA

DET HÄR ÄR MELDONIUM

Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter.

Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och a­nvänds framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

Som dopningsmedel förbättrar den genomblödningen och påverkar energiomsättningen i kroppens organ.

Efter att ha satts upp på bevakningslistan av Wada 2015 blev det o­tillåtet från och med årsskiftet 2016.

Det går under substansklassens S4 och är ett så kallat ospecificerat preparat vilket innebär att grundstraffet, om inga förmildrande omständigheter finns, är fyra år.

Sedan det fördes upp på Wadas lista har, förutom Aregawi, två skidskyttar och en proffscyklist testat positivt för meldonium.