Skandalen växer – tre till stängs av

Nya uppgifter: Så mycket kostade dopningen

Foto: JIMMY WIXTRÖM
SPORTBLADET

Dopningshärvan växer.

Efter att svenska Abeba Aregawi stängts av för att ha fastnat i en dopningskontroll i Etiopen kommer nu beskedet att tre etiopiska löpare stängs av.

– Det här är en väldigt oroande utveckling, säger etiopiska landslagsläkaren Ayalew Tilhaun enligt AP.

Abeba Aregawi har testat ­positivt för Meldonium och riskerar nu det längsta dopningsstraffet i svensk idrottshistoria. Hon fastnade i en dopningskontroll hemma i Etiopien där hon just nu befinner sig för att hålla sig borta från svenska medier.

Tre stängs av

Nu växer skandalen.

På en presskonferens i etiopiska huvudstaden Addis Abeba bekräftar landets friidrottsförbund att man stänger av tre löpare för dopning. En av dem, Sintayehu Mergia, träder själv fram och bekräftar att han är en av de avstängda – men hävdar själv att han inte gjort sig skyldig till något fusk.

7 600 kronor per dos

På presskonferensen hävdar etiopiska landslagsläkaren Ayalew Tilhaun att han har bevis för att etiopiska löpare betalat motsvarande 7 600 kronor per dos av dopningsmedlet som misstänks ha använts. Han hävdar att de köpt preparaten från en turkisk läkare.

FAKTA

DET HÄR ÄR MELDONIUM

  Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter.

  Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och a­nvänds framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

  Som dopningsmedel förbättrar den genomblödningen och påverkar energiomsättningen i kroppens organ.

  Efter att ha satts upp på bevakningslistan av Wada 2015 blev det o­tillåtet från och med årsskiftet 2016.

  Det går under substansklassens S4 och är ett så kallat ospecificerat preparat vilket innebär att grundstraffet, om inga förmildrande omständigheter finns, är fyra år.

  Sedan det fördes upp på Wadas lista har, förutom Aregawi, två skidskyttar och en proffscyklist testat positivt för meldonium.

ARTIKELN HANDLAR OM