Gråtande Khaddi Sagnia bröt VM

1 av 2 | Foto: TT
Khaddi Sagnia avbröt inomhus-VM efter 6,08 respektive 5,98.
SPORTBLADET

En lårskadad Khaddi Sagnia tvingades bryta inomhus-VM.

Efteråt var längdhopperskan otröstlig.

– Jag är väldigt orolig. Det är väldigt jobbigt, säger 21-åringen.

Smärtor i utsidan av högerlåret satte stopp för Khaddi Sagnia redan efter två hopp. Göteborgskan var bedrövad efteråt, och behövde tid på sig för att över huvud taget orka prata efter längdhoppsfinalen i VM i Portland. Efter att ha samlat tankarna och torkat tårarna var Sagnia redo att berätta om sina känslor.

– Det känns väldigt dåligt, säger hon.

– Jag fick verkligen en sådan stor smäll att det bara gör ont väldigt mycket. Vi ska åka hem och undersöka allting och se vad det är.

TT: När kom smällen?

– Det var nog i inhoppningen och sedan blev det ännu mer när vi började hoppa. Då var det bäst att avbryta och inte riskera någonting, säger Sagnia.

Hoppade 6,08

Hon åkte till VM med en förhoppning om att kunna överraska, och testade för första gången att hoppa med 19 steg i stället för 17 i ansatsen. Men det syntes direkt att Sagnia inte var sitt vanliga jag. Löpningen såg kantig ut, tajmningen till plankan var dålig – och de två hoppen innan svenskan bröt mätte bara blygsamma 6,08 respektive 5,98.

På läktaren satt förbundskapten Karin Torneklint tillsammans med Sagnias tränare Katrin Klaup och landslagets naprapat Tommy Eriksson. De förstod också att allt inte stod rätt till.

– Khaddi är så tålig. Men vi sade till henne: bryt för tusan, det är inte värt det, säger Torneklint.

Khaddi Sagnia hade liknande problem med högerlåret i somras. Men det gick över ganska fort och Sagnia gjorde i augusti karriärens bästa tävlingar när hon hoppade 6,78 i både SM och VM.

– I Globen-galan (i februari) kände jag av det igen, men sedan har jag fått lite behandlingar och jag trodde verkligen att allting var bra när jag kom hit, säger hon.

Fokus på EM och OS

Nu handlar allt om att bli "fit for fight" så fort som möjligt inför utomhussäsongen, där EM och OS är de stora målen.

– Jag vill bara ta itu med det så fort som möjligt och kolla upp det. Man kan inte hoppa bra om det känns så här, säger Sagnia som slutade på 14:e plats i VM-finalen.

Medan svenskan stod under läktaren och pratade om sin skada avgjordes den högklassiga längdfinalen i Oregon Convention Center. Brittney Reese ordnade en hemmaseger när hon slog till med 7,22 i sista försöket. Jättehoppet innebar att amerikanskan snodde guldet framför serbiskan Ivana Spanovic, som hoppade 7,07. Bronset gick till Lorraine Ugen, Storbritannien, på 6,93.