Stjärnan om beslutet att flytta till Sverige

”Lite sorgligare nu när man är på väg att lämna”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

I ett kryptiskt Instagram-inlägg sent i går kväll förkunnade Angelica Bengtsson att hon lämnar sin träningsbas i Frankrike med bara fem månader kvar till OS.

Nu berättar hon för Sportbladet om beslutet att lämna pojkvännen, flytta hem till föräldrahemmet i Boaryd och återigen börja träna med pappa Glenn.

– Jag behöver lugnet inför OS, säger hon.

Det är nästan exakt fyra år sedan som Angelica Bengtsson, inför OS i London, under uppmärksammade former bröt tränarsamarbetet med sin pappa Glenn Bengtsson. Ett infekterat uppbrott som slutade med att de både under lång tid knappt pratade med varandra och som än i dag innebär att pappa Glenn inte sett sin dotter tävla live på fyra år.

Men nu är det dags igen. För i ett nästan identiskt läge, med bara fem månader kvar till Rio-OS, väljer Angelica Bengtsson att bryta upp från sin träningsbas i Paris utkanter och flytta hem till föräldrahemmet i Boaryd.

Lämnar pojkvännen

När Sportbladet når henne sitter hon i bilen på väg ut ur landet som varit hennes hem i tre år.

– Det är mest hemlängtan… och sen får jag bättre vård i Sverige. Det är väldigt bra i Frankrike också, men det är lättare på hemmaplan, säger hon.

När tog du beslutet?

– Ett par veckor sedan när jag kom hem från Globengalan.

– Jag hade tänkt på det tidigare men när jag kom därifrån så hade jag en diskussion med min kille och vi kom fram till att det var bäst så.

Så ni delar också på er?

– Ja, vi delar på oss. Men det är på grund av att jag vill flytta hemåt.

Hon sitter i bilen med blandade känslor.

– Nu när man precis är på väg att lämna landet så är det lite sorgligare, men det är ändå väldigt kul att få komma hem.

”Blev lite förvånad”

I Boaryd blir det som att vrida tillbaka klockan fyra år, bo i föräldrahemmet och tränas av pappa Glenn i samarbete med ett antal specialister i närområdet.

Vad sa Glenn när du ställde frågan?

– Han blev lite förvånad, haha. Det är en ganska stor uppgift att få så här nära OS och han blev nog lite nervös. Det var inte  så att han bad att få träna mig igen, men han ställer upp för att jag vill komma hem.

Men du har berättat tidigare om hur det stormat en del efter att ni bröt upp och att Glenn inte sett dig hoppa live sedan dess. Hur ska det här samarbetet fungera?

– Jag tror vårt samarbete kommer att funka bra. Han var lite nervös över att han ska ha glömt bort hur det är att coacha stavhopp, men det kommer säkert att komma tillbaka. Jag hoppade ändå 4,63 med honom.

Men ändå, ett tränarbyte med bara fem månader till OS, är det så bra?

– Det kanske inte är optimalt. När jag funderat på det tidigare har jag tänkt att man kanske skulle flytta tillbaka efter OS, men nu kunde jag inte vänta längre. Just nu är jag så skadad att jag behöver få all hjälp jag kan få med det.

”Pratat med specialist”

Ja hur mår din kropp, du säger att vården här hemma är en av anledningarna till att du flyttar hem?

– Jag har haft en del problem med baksidan, sen har handen gjort ont konstant i flera år. Den mår risigt, men jag vet om det och kan hantera det. Baksidan är jobbigare, säger Angelica.

Hon berättar att just baksideproblematiken var något som skyndade på beslutet att flytta hem. Hon kände att den tränare hon hade i Paris, ex-pojkvännens pappa, inte hade någon lösning på skadekänningarna.

– Men nu har jag pratat med en specialist och det verkar som att det blir mycket bättre.

Vad säger SOK om en sådan här plötslig ändring inför OS, har ni pratat?

– Jag har haft kontakt med dem. Vi ska ha ett möte här längre fram – men jag tror inte de är så förvånade. Jag gjorde ju samma sak inför London, det får bli en tradition.

Avslutningsvis då, vad känner du inför OS nu?

– Det känns bra, nu har jag det här i mina egna händer. Det kommer kännas bra att kunna säga att jag gjort så här istället för att följa efter en tränare med ett konstigt språk jag inte förstår…haha.

– Det handlar om att kunna ha den här kontrollen inför OS, för jag vill verkligen att det ska gå riktigt bra i OS.