Kritiken: ”Är det värsta som hänt”

Stjärnorna till hård attack mot nya regeln

Foto: TT
De nya reglerna i Diamond League har mött motstånd.
SPORTBLADET

De nya reglerna i Diamond League har mött motstånd. 
Inför tävlingarna i Stockholm kritiseras ändringen hårt. 
– Det värsta som hänt de tekniska grenarna, säger världsmästaren i spjut Julius Yego.

– Det är väldigt tråkigt, säger Khaddi Sagnia.

Inför den här Diamond League-säsongen gjordes reglerna i teknikgrenarna om. Bara fyra idrottare får göra de tre sista kasten/hoppen till skillnad från normala åtta. 
Beslutet har väckt uppmärksamhet och inför tävlingarna i Stockholm är stjärnorna starkt kritiska.
– Jag gillar inte reglerna. Alla får inte samma möjlighet. När det var åtta får du mer tid att vila mellan kasten. Senast i Oslo var jag trött i femte rundan för det är kast efter kast. Det ger inte bra vila och inte samma chans, säger regerande OS-mästaren i spjut Keshorn Walcott.

”Det värsta”

Även regerande världsmästaren Julius Yego är starkt kritisk. 
– Jag tycker inte att den nya regeln är bra. Det är väldigt farligt. Tiden mellan kasten är väldigt liten och det är väldigt riskabelt och lätt för atleterna att skada sig för att de inte får vila ordentligt, säger han och fortsätter: 
– Det är verkligen inte bra. Det är det värsta som hänt i de tekniska grenarna. 
Svenske Kim Amb håller med sina konkurrenter. 
– Jag håller med helt. Jag har inte testat än, men jag är säker på att jag kommer att hålla med. Det verkar stressig om du kommer topp fyra och det är också stressigt att du måste kasta långt i de första tre, det är inte alltid så lätt, säger han.

”Blir inte så himla roligt”

Khaddi Sagnia, som gör sin andra tävling sedan comebacken, är inte heller förtjust i regeln som även drabbar längdhopparna.

– Jag tycker inte att det är bra. Det är inte så himla kul, speciellt inte för publiken. Jag tycker att alla ska få hoppa sex hopp. Sen får de väl ta de här reglerna på mästerskap, men att ha det på galor också blir inte så himla roligt. Man får liksom inte chansen att visa vad man kan. Det är väldigt tråkigt.

Hur ser du på skaderisken när man inte får lika mycket vila?

– Just det, får man ju inte. Åh herregud, då blir det intervaller. Det blir träning plus tävling. Ska de ha det borde man ha lite mer vila, de får liksom chilla och bara andas.

ARTIKELN HANDLAR OM