Skyddade av militär – när de dopade sig

Nya skakande uppgifter – var beväpnade

Foto: TT
Enligt en ny rapport har dopningskontrollanter skrämts i väg av FSB, den ryska säkerhetstjänsten, när de velat utföra tester.
SPORTBLADET

Rysk militär ska ha skyddat landets dopade idrottare.

Det uppger Wada.

Enligt en ny rapport har dopningskontrollanter skrämts i väg av FSB, den ryska säkerhetstjänsten, när de velat utföra tester.

Antidopningsorganisationen Wada hävdar i en omfattande utredning att det förekommit systematisk dopning inom rysk idrott, företrädesvis inom friidrotten.

IAAF (Internationella friidrottsförbundet) har stängt av Ryssland från tävlan tillsvidare och på fredag tas beslut om landet kommer få tävla i OS eller inte.

Nu släpper Wada en ny rapport.

Med nya, skakande, uppgifter.

Var beväpnade

Wada uppger att ryska toppidrottare tagit skydd på militärbaser för att undvika testpatruller. Dopningskontrollanter ska också ha skrämts iväg av beväpnade FSB-agenter när de försökt ta sig in på anläggningarna – och hotats med utvisning ur landet.

Ryska antidopningsbyrån (RUSADA) ska också ha vägrat att lämna ut uppgifter om vilka idrottare som befann sig på en av anläggningarna när kontrollanter dök upp för annonserade tester den 8 juni.

Wada uppger också att ryska idrottare – vid upprepade tillfällen – plötsligt strykt sig från tävlingslistor när de fått vetskap om att kontrollanter funnits närvarande, samt att en idrottare ska ha försvunnit spårlöst från en arena när denne kallades till ett test.

Är hoppfull

Inför fredagens viktiga beslut gällande Rysslands eventuella OS-medverkan säger det ryska friidrottsförbundets generalsekreterare, Mikhail Butov, att man bistått IAAF med all nödvändig information och att man nu hoppas på grönt ljus.

– Massor av arbete har redan gjorts, men vi har fortfarande mycket framför oss. Självklart hoppas vi att beslutet kommer att vara positivt, säger han enligt SVT.

Läs hela Wadas rapport här!

ARTIKELN HANDLAR OM