Rysslands friidrottare missar OS

Foto: TT
SPORTBLADET

Det blir ett OS utan ryska friidrottsstjärnor som Jelena Isinbajeva. 

IOK stödjer IAAF:s beslut om att porta ryska friidrottare från OS.

Inga undantag kommer att beviljas.

I går kom IAAF:s beslut om att inte upphäva avstängningen som stoppar ryska friidrottare från att tävla i Rio de Janeiro och andra Internationella tävlingar. I dag kom också den Internationella olympiska kommitténs beslut.

Inget kryphål

Efter en rad dopingsskandaler gällande systematisk doping som uppdagats de senaste åren har det ryska friidrottarna stoppats från att tävla internationellt. Ryssland har försökt att få avstängningen upphävd, genom uttalanden och överklaganden men utan resultat. När IAAF i går kom med beslutet att avstängningen kvarstår, låg utövarnas hopp om OS-drömmen i IOK:s händer.

Trots gårdagens beslut skulle det finnas ett kryphål för de ryska friidrottarna – Internationella olympiska kommittén skulle kunna bevilja enskilda utövare att tävla under neutral flagga. Det skulle då krävas en utredning och bevis på att idrottarna i fråga är rena och inte varit inblandade i det ryska dopningssystemet. Men nu verkar det vara helt kört.

Ytterligare åtgärder kommer vidtas

I och med att IOK i dag beslutade att man helt och hålls stödjer IAAF, kommer man troligtvis inte att lägga sig i någonting överhuvudtaget. IOK uttalade sig också om att flera åtgärder kommer att vidtas för att få ett slut på dopningen.

– IOK kommer att inleda ytterligare långtgående åtgärder för att säkerhetsställa lika villkor för alla idrottare som deltar i de olympiska spelen i Rio, säger representanter från IOK enligt TT.

Ryssland kan välja att ta ärendet till Idrottens skiljedomstol.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

IOK

Friidrott