Mutor i miljonklass i rysk dopningshärva

Foto: AP
SPORTBLADET

Ryska friidrottare som inte ville att deras dopning skulle avslöjas fick betala mellan 2,9 och 6,8 miljoner kronor i mutor till ledare på det internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Det uppger det tyska tv-bolaget ARD och den franska tidningen Le Monde som säger att de fått uppgifterna av franska åklagare. De utreder just nu korruptionsanklagelserna mot bland annat den förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, och hans son Papa Massata Diack, som också arbetat åt IAAF.

Diack den äldre sitter i husarrest i Frankrike medan sonen gömmer sig i hemlandet Senegal.

Det var ARD:s avslöjanden 2014 som ledde till att rysk friidrott stängdes av för internationellt tävlande och inte fick vara med i OS i Rio.

Åtminstone sex ryssar har betalat mutorna – långdistanslöparen Lilija Sjobuchova, häcklöparen Julija Zaripova samt gångarna Valerij Bortjin, Olga Kaniskina, Vladimir Kanajkin och Sergej Kirdjapkin. Den sistnämnde tog OS-guld på 50 km i London 2012.

FAKTA

Den ryska friidrottsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD, i december 2014, anklagades rysk friidrott för systematisk dopning av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startade kort därefter en utredning.

I november 2015 presenterade Wada den första delen av utredningen och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av rysk friidrott för systematisk dopning. Enligt rapporten förstördes 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

I den andra delen av Wadas rapport slogs fast att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning. Diack har även erkänt för fransk polis att han tagit emot mutor för att dölja positiva dopningsprov. Hans son, Papa Massata Diack, samt den ryske friidrottstränaren Valentin Balachnitjev har stängts av på livstid av IAAF.

TT