VM-doldisen som går sin egen väg

Axel Härstedt har ingen tränare och sköter sjukgymnastiken själv: ”Ser bara fördelar”

1 av 2 | Foto: Foto: RYAN QUANTZ
Diskuskastaren Axel Härstedt har stadigt utvecklats under de senaste åren och siktar på att nå final i såväl Peking som i OS i Rio.
SPORTBLADET

PEKING. Han är sin egen tränare, sin egen sjuk­gymnast och han har enligt sig själv den per­fekta kroppen för en diskus­kastare.

Möt en av den svenska VM-truppens mest okända deltagare. Lite drygt 135 kilo Axel Härstedt, 28.

– Ja, jag tar hand om mig själv och så länge jag utvecklas finns ingen anledning att ändra något, säger han.

Han bor i en etta i Malmö och har en bostadsrätts­avgift på 1 400 kronor i månaden. Resten av de pengar han får in i olika träningsbidrag för sin heltidssatsning – knappt 7 000 i månaden – går till största delen till matkontot.

– Ja, det är så jag lever. Men det är nästan en fördel att inte ha någon lyxtillvaro. Man ska liksom längta till träningarna och tycka att det är det roligaste i var­dagen. Och man får se till att laga mesta maten själv. Man behöver inte så mycket för att kasta diskus., säger han.

Den här mediedagen i japanska Takematsu insåg han att lunchen skulle vara mer i lättviktsklass. Därför hade han med sig egen mat som utfyllnad. Hans 197 centimeter, 135 kilo och två stenhårda träningspass om dagen kräver bränsle.

”Allting kan hända”

– Jag började med min nya plan 2012, då jag valde att sköta mig helt själv med sikte på OS i Rio 2016. En olympisk cykel. Nu har jag Rio som mitt stora mål och ser inte längre än så. Tar jag mig dit är det dags att göra nya framtidsplaner. Men målet är att ta mig till final både här i Peking och i Rio nästa år. Och i den här grenen kan allting hända.

Men saknar du inte en tränare?

– Nej. Jag ser bara för­delar. Jag har alltid med mig tränaren på innerplan när jag kastar och det fungerar bra. Jag har gått framåt varje säsong sedan jag började träna mig själv.

Men att vara sin egen sjukgymnast?

– Ja, det är inte heller några problem. Jag tog examen i Lund 2009 och det är mitt yrke, även om jag bara använder kunskapen på mig själv just nu. Jag känner av när jag får en småskada och har lätt att analysera vad det är och göra någonting åt det. Det har gjort att jag klarat mig från längre skadeuppehåll.

Du sa redan som 19-åring att du hade den perfekta kroppen för diskus. Står du fast vid det?

– Ja. Jag är lång, explosiv och stark. Jag har samma mått som estländaren Gerd Kanter. Så nära perfekt det går att komma för diskus. Och jag blir bättre och bättre för varje år.

Gerd Kanter som tog OS-guld i Peking 2008.

En bra måltavla.

Har kastat 64,72 i år

Namn: Axel Härstedt.

Ålder: 28.

Längd: 197 cm.

Vikt: 135 kilo.

Gren: Diskus.

Utveckling:

2010: 58,53

2011: 61,14

2012: 61,57

2013: 61,66

2014: 62,43

2015: 64,72

Kommentar: En av Sveriges mest okända VM-deltagare. Bättre och bättre varje år – med sig själv som tränare.