Tysk hjälp ska rädda Aregawi

”Jag har känt henne i fem år”

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Volker Wagner, sjukgymnast.
SPORTBLADET

Peking. Här är mannen som har fått Abeba Aregawi att våga tro på medaljer efter skadeproblematiken.

Den tyske managern och självlärde sjukgymnasten Volker Wagner hittade orsaken till svenskhoppets smärta. Ett för kort ben.

– Man gör en speciell behandling och så blir allt bättre, säger han till Sportbladet.

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Aregawis säsong har varit knackig.

Abeba Aregawi är Sveriges absolut största medaljhopp i VM. Men den regerande mästaren på 1500 meter har haft en strulig säsong fylld av skador. Sedan Diamond League-tävlingen Oslo i början på juni har Aregawi varit i Addis Abeba och jagat formen. På plats i Peking är hon försiktigt optimistisk.

– Jag mår bra. Jag ska först ta mig till final och sen där ska jag försöka ta medalj, säger hon med ett leende.

En stor anledning till optimismen sitter ett par rader bort från presskonferenspodiet, tyske managern och sjukgymnasten Volker Wagner reser med det svenska landslaget under VM med specialuppdrag att behandla Aregawi.

– Jag har känt Abeba i fem år och nu hade hon problem och bad mig om hjälp. Jag var i Addis i tio dagar innan vi åkte hit och nu ska jag vara med här hela VM, säger han.

Kortare ben

Wagner, som aldrig gått en utbildning men säger att tidigare etiopiska stjärnor som han behandlat honom sagt att han har ”magiska händer”, säger sig ha hittar roten till alla problem med rygg och baksida lår.

– Problemet kommer från hennes sätt att springa, folk säger att ischias eller baksida lår är problemet men anledningen är att hennes ena ben är kortare. Jag gjorde en behandling i ryggslutet och smärtan försvann. Nu blir hon bättre och bättre.

Hur bra är hennes fysiska status nu skulle du säga?

– Just nu är det nog 90 procent kanske, får hon en sista massage i morgon så kommer hon säkert ta sig vidare till en final.

Bara gå vidare

Abeba Aregawi är nöjd med att ha Volker Wagner vid sin sida.

– Ja, ja, han är jätteduktig.

Han förklarade för mig att ditt ben är kortare?

– Haha, ja han säger det. Han hjälper mig varje dag så det är bra.

Abeba Aregawi går in i VM natten mot lördag svensk tid. Ett lugnt och smidigt försökslopp är önskemålet.

– Jag vill inte springa fort, jag vill bara gå vidare till semifinal. Det viktiga är finalen. Går jag dit ska jag ge allt, säger hon.