”Det kommer att bli ett helvete”

Hälsofarliga luftföroreningar sätter skräck i löparna

1 av 2
David Nilsson är en av truppens stora doldisar.
SPORTBLADET

PEKING. Fuktig och varm luft är illa nog för en maratonlöpare.

Men när VM inleds med den klassiska distansen är det de hälsofarliga f­öroreningarna som sätter skräck i löparna.

– Det kommer bli ett h­elvete, säger svenska deltagaren David Nilsson.

Scenerna är som tagna ur en film: Maratonlöpare på rad i en grådaskig dimma, de flesta med skydd för munnen som blir sotigare och sotigare för varje kilometer.

Men bilderna kommer ­inte från någon ny apokalypsrulle utan är tagna förra hösten under årliga ­Peking maraton. Då låg k­allfronten som ett lock över mångmiljonstaden och mätinstrumentet för luftkvalitet, Air Quality Index (AQI), slog i taket med nivåer på över 500 på skalan där; 300 är en sista gräns där ­alla varnas för att utföra aktiviteter utomhus; över 150 är hälsofarligt för alla och över 100 kan innebära problem för en astmatiker. Som jämförelse når mätnivåerna i Stockholm sällan över 25.

Och här ska alltså VM inledas med just maraton i natt.

”Tror inte det går”

Ende svensk i loppet är David Nilsson, när Sportbladet pratade med honom inför avresan till Kina har han inte superkoll på vad förkortningen AQI står för, men att den smutsiga luften kommer ställa till problem är han på det klara med.

– Ja det kommer bli ett helvete med tanke på kombinationen av allt med värme, luftfuktighet, tufft startfält och de här föroreningarna.

Standardnivåerna verkar pendla mellan hälso­farligt och väldigt hälsofarligt på AQI-skalan, hur tror du det blir att springa en mara i den luften?

– Jag tror inte det går att förbereda sig på. Det enda man kan vara säker på är väl att de som har astma av olika slag lär få ännu större problem. Men det har inte jag så jag hoppas kunna fixa det.

Senast det var maraton i Peking gick nivåerna långt över högsta alarmnivån ”Hazardous”, finns det en gräns när du inte springer?

– Haha, nja hemma i Sverige har man en gräns där man inte springer i minus 15 grader, men så här... nej, jag vet inte.

”Börjar bli löjligt”

Som om inte skräckluften vore nog brottas David Nilsson med formen. Efter en vår där han slaktade personliga rekord på alla distanser från 1 500 meter till maraton har sommaren störts av både hälseneproblem och förkylningar. Väl på höghöjdslägret i Kunming adderade han dess­utom magproblem och en feberdag. På Instagram har han döpt VM-loppet till ”Den stora bävan” och på pressträffen i går kunde han nästan bara skratta åt eländet.

– Det börjar nästan blir ­lite löjligt med tanke på hur mycket som bara gått tvärt emot hur man vill att det ska gå. Men nu är jag här och nu känns det som jag kommer kunna genomföra loppet. Men jag har aldrig varit så dåligt förberedd. Jag vet inte hur det kommer påverka en efteråt eller under.