GUIDE: Det får du inte missa under VM

Profilerna, svenskarna och ögonblicken

SPORTBLADET

Varje mästerskap tänds någon ny stjärna – och varje gång blir någon kung och någon drottning.

Här får du en snabbguide till kandidaterna.

Svenska medaljhoppen…

Karin Torneklint hoppas på två svenska VM-medaljer. Men då ska det skrälla ordentligt, Sportbladet har gått igenom de största svenska medaljchanserna på VM:

Foto: Foto: Lasse Allard
Aregawi har börjat få ordning på skadorna.

Abeba Aregawi, 1500 meter:

Plats på årsbästalistan: 15:e

Medaljchans: 40 procent

Är här som regeranade världsmästare. Men inte ens snack om magiska tyska händer kan ändra det faktum att omvärlden blivit snabbare medan Aregawi knappt har tävlat.

Erika Kinsey, höjd:

Plats på årsbäsalistan: 5:a

Medaljchans: 20 procent

Visst, årsbästa 1,97 i första kan räcka. Det har hänt förr. Men sedan Lag-EM har formen svajat lite mer och medalj känns mer och mer som önsketänkande.

Michel Tornéus, längd

Plats på årsbästalistan: 123:a

Medaljchans: 15 procent

Efter vintern kändes han som en guldkandidat på rätt dag. Men det lär krävas personligt rekord, över 8,30, för medalj och att göra det med skadestrul som bakgrund är att kräva mycket.

Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia, längd

Plats på årsbästalistan: 21:a

Medaljchans: 12,5 procent

En supertalang på väg uppåt, persade på generalrepetitionen och en inspirationshoppare som Sagnia kan tända till i fågelboet. Lär krävas pers med dryg decimeter!

Axel Härstedt, diskus

Plats på årsbästalistan: 26:a

Medaljchans: 10 procent

Har haft planen helt riktad mot VM och är duktig på att prestera när det gäller. Kan mycket väl kasta runt 65 meter och ett svagt diskusår skulle det med faktiskt kunna räcka för att vara där och hugga.

Angelica Bengtsson, stav

Plats på årsbästalistan: 4,61

Medaljchans: 10 procent

4,70 räckte till medalj inomhus på EM, det lär krävas minst 4,80 här i Peking. Det vore utomhuspers med 18 centimeter. Minst sagt tufft!

Andreas Almgren, 800 meter

Plats på årsbästalistan: 54:a

Medaljchans: 5 procent

Pratar om superform och är en erkänt duktig taktisk löpare. Men räcker det till final har Andreas Almgren överpresterat.

Foto: Foto: AP
Världsrekordhållaren Bolt mot årets dominant Gatlin.

…och världsstjärnorna

100-metersduellen:

När: Final söndag 15,15.

VM rivstartar verkligen. Bolt vs. Gatlin, det goda mot det onda, ren mot smutsig. Den häftigaste duellen på den häftigaste distansen av dem alla. Men som vanligt är inte höjdpunkten resultatet utan den totala tystnad och anspänning som är sekunden före skottet går av.

Epokskifte på gång på 3000 meter hinder?

När: måndag 15,15

VM-final på 3000 meter hinder och det finns en allvarlig chans att Kenyas hinderdominans går i graven. Anledningen: amerikanen Evan Jager. Han gick så när under drömgränsen åtta minuter i Paris, trots fall på sista hinderbocken. Slipper vi Baumgartl-reprisen så finns chansen till guld.

Genzebe mot klockan (och Abeba Aregawi).

När: Final tisdag 14,35

Genzebe Dibaba gjorde det omöjliga när hon slog det kinesiska världsrekordet på 1500 meter i Monaco. Nu är hon jättefavorit till dubbeln (1500/5000) och frågan är mer hur än om hon ska slå Abeba Aregawi och övriga utmanare. Går hon för rekord igen?

Christian Taylor, tresteg.

18-metersfesten

När: torsdag 13,10

18 meter brukade vara en raritet, något man fick se en gång var tredje skottår eller så. Sen kom Christian Taylor och Pedro Pablo Pichardo Peralta (PPPP!) och började strömhoppa över drömgränsen. Tillsammans har de gjort fyra tävlingar över 18 meter i år och VM lär inte bli ett undantag. Jonathan Edwards 18,29 har aldrig suttit lösare.

Revanschmötet

När: torsdag 14,55

Tjatigt att välja Bolt vs Gatlin igen? Kom igen nu! Oavsett vem som vinner kommer den andre att gå som ett adrenalinpumpat djur fram till 200-finalen på torsdag. Jag tänker då inte missa den. Släng in dem på varsin slutsträcka i stafetten på lördag också så krämar vi ut allt den här huvudakten har att bjuda på.