Stjärnans sexskämt – efter fiaskokastet

Foto: TT
SPORTBLADET

Antti Ruuskanen tog sig till VM-final i spjut efter 82,20 meter i den andra kvalkastet.

Det första kastet var totalt misslyckat och efteråt drog Ruuskanen till med ett grovt sexuellt skämt på presskonferensen.

– Det var ju ett svensktillverkat spjut, inte konstigt att det var så slipprigt, sa finländaren.

Två av tre finländare – Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen – tog sig vidare från spjutkvalet  tillsammans med bland andra svensken Kim Amb.

För Ruuskanens del inleddes kvalet dock med ett  misslyckat kast på cirka 60 meter.

– En nyckfull start. Det är så pass mycket av Pekings föroreningar på spjuten att greppet inte höll, sa han först som förklaring till det misslyckade första kvalkastet på den officiella presskonferensen.

Men när den finländska nyhetsbyrån STT:s reporter Pasi Rein frågade vidare om spjutet svarade Ruuskanen med ett grovt skämt.

– Det var ju ett svensktillverkat spjut, inte konstigt att det var så slipprigt, sa Antti Ruuskanen och skrattade högt inför journalisterna.

”Mycket plumpt skämt”

Något som flera reagerat starkt på.

– Det var ett mycket plumpt skämt. Riktigt bonnigt. Han antyder att spjutet är en penis från Sverige och att de är hala och slippriga. Om han menar det på homosexuellt sätt – finländare ”skämtar” ofta om att svenska män är gay – eller på ett annat sätt kan bara Ruuskanen själv berätta, säger en journalist som vill vara anonym.

En annan journalist – Ilta-Sanomats reporter på plats i Peking, Juha Kanerva – skriver i sin nätartikel en halv ursäkt när han avslutar den så här:

”Humormannen från Savolax skrattade rejält direkt efter sitt uttalande och ville säkert inte förolämpa befolkningen i vårt västra grannland”.

Spjutfinalen inleds på onsdag klockan 13.05 svensk tid.

Sportbladet