Bolt: ’Det här är min gren’

Psykkriget har redan startat

SPORTBLADET

PEKING. Dramat Usain Bolt vs Justin Gatlin I blev en världssuccé med lyckligt slut. Nu är det dags för uppföljaren på 200 meter.

Och psykkriget är redan i gång.

– Jag sparade bara krafter, säger Bolt efter sin semifinalseger på 19,95

– Oj, jag hade ingen aning att det gick så fort, säger Gatlin efter sina 19,87.

Usain Bolt tog sig enkelt till final på 200 meter.

Det är naturligtvis ett spel för galleriet, men det är ingen tvekan om att Usain Bolt har det mentala övertaget efter segern på 100 meter. Nu är det hans favoritdistans det handlar om och med 60 meter kvar i sin semifinal sänkte Bolt hastigheten till joggingtempo och höll koll på motståndarna på storbildsskärmen.

– Jag sparade bara kraft. Den kommer jag behöva i finalen. Jag kände mig sliten efter 100 meter och var seg i första försöks­heatet på 200. Men i semin kände jag mig mycket bättre. Det här är min gren. Den jag älskar. Därför känner jag mig mycket tryggare och nu handlar det bara om att fokusera, säger Bolt.

Det var Usain Bolts första lopp under 20 sekunder den här säsongen, där han har världsrekordet med sina 19,19 från VM i Berlin 2009.

På skämthumör

Nu sprang han skrattande över mållinjen och helt oberörd. Samtidigt skämtade han med sydafrikanen Jobodwana på banan intill. Bara en mästare kan springa så fullkomligt avslappnat i en VM-semi.

Men den här säsongen har Justin Gatlin varit världens snabbaste man även på 200 meter. Det hjälpte honom inte på 100 meter och få tror att det ska hjälpa honom nu.

Justin Gatlin är under press efter förlusten på 100 meter och sätter sig själv som underdog – av förståeliga skäl.

– Usain är favorit. Han har vunnit fem raka VM- och OS-guld på 200 meter. Men jag ska göra vad jag kan, sa Gatlin efter semifinalsegern.

Ja, ganska klokt av Gatlin att ha den inställningen.

* Final 200 meter herrar, SVT 1 14.55