Bolt: Sätt den här rubriken på er förstasida...

1 av 13 | Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Usain Bolt har sadlat om från fotograf till rubriksättare. I går, kort efter VM-guldet på 200 meter, satte han rubriken till Sportbladets förstasida.
SPORTBLADET

PEKING. En ny bragd, ett nytt VM-guld och nya helsidor i Sportbladet.

Men den här gången sätter Usain Bolt rubriken själv.

”There can be only one” – det kan bara finnas en.

– Den vill jag ha, meddelar Bolt.

Nu är det inte första gången han jobbar åt Sportbladet på ett mästerskap.

Det här är en tradition som började i VM i Daegu 2011, då fotografen Jimmy Wixtröm mer på chans skickade fram sin kamera till Usain Bolt under ärevarvet på 200 meter.

Och eftersom Bolt är den person han är, så grepp­ade han kameran utan att blinka och började foto­grafera vilt omkring sig.

Det var inte världens bästa bilder. Men det var en start.

Blake poserade

I OS i London 2012 fort­satte traditionen och nu hade Usain Bolt utvecklat sitt bildsinne. Han tog riktigt bra bilder på bland andra landslagskompisen Yohan Blake då han blåste upp sig efter att ha blivit tvåa i loppet. Det bara smattrade om kameran.

Och en hel värld undrade plötsligt vad som pågick där nere och brittiska BBC skickade en limousin till Sportbladets hotell i London för att hämta upp Mr Wixtröm för att få höra hela historien i sin OS- studio.

I korthet:

Efter att ha dominerat två mästerskap diskuterade jag och Jimmy en annorlunda infallsvinkel på Bolt-hysterin. Vi kom fram till att försöka ge honom kameran på Jamaicas stora press­konferens inför VM i sydkoreanska Daegu.

Att vända på perspektivet och se det från hans håll. Men det sprack.

Då kom chans nummer två efter Bolts seger på 200 meter, då han stannade till mitt framför Jimmy på ärevarvet.

– Jag bara stack fram kameran och sa ”take some pictures”, berättar Jimmy.

– Och det gjorde han.

Resten är historia.

Klassiska bilder.

Snabb omskolning

Det var meningen att det skulle bli så här i Peking också, men då sa Internationella Friidrotts­förbundet (IAAF) nej och stoppade fotografen Bolt. Sponsorer och reklamavtal var skälen.

Så vad gör man?

Jo, snabb omskolning till rubriksättare istället.

Och hur stor Usain Bolt än blir, så kommer han alltid ha en relation till Sportbladet och fram­förallt fotografen Jimmy Wixtröm.

Så när han fick frågan om han kunde sätta Sport­bladets rubrik på upp­följaren till OS 2008 – ”Bragden i Peking II” – så blev svaret lika självklart som när han plockade upp kameran där i Daegu för fyra år sedan.

Gjorde tummen ner

Vi fuskade lite och föreslog rubriken ”The perfect ten”, då han just tagit sitt tionde VM-guld. En liten hjälp på traven för en nybörjare i branschen.

Men Bolt gjorde tummen ner.

Han ville sätta sin egen rubrik.

”Det kan bara finnas en”.

Ni ser själva hur stolt han är när han visar upp Sportbladets första­sida. Och ett lika solklart budskap till de som ska för­söka utmana honom i OS i Rio nästa år.